4 mituri despre protecția solară demontate de un medic britanic

26 iunie 2018 15:58   Sănătate
Ultima actualizare:

Soarele este foarte puternic în timpul verii, iar medicii ne sfătuiesc să nu zăbovim prea mult sub razele acestuia. Iar, atunci când o facem, să fim precauți, pentru că soarele este principalul factor care generează cancer de piele. Medicul britanic Preethi Daniel demontează 4 dintre cele mai cunoscute mituri despre protecția solară, astfel încât să învățăm să ne protejăm corect.

Înainte de a demonta cele 4 mituri despre protecția solară, medicul britanic Preethi Daniel spune că oamenii care stau la plajă ar trebui să-și dea cu cremă nu numai pe picioare, spate și piept, ci și pe urechi, frunte și nas pentru a evita arsurile care sunt atât de periculoase pentru piele.

Specialistul mai spune că emulsia cu protecție solară trebuie aplicată din două în două ore sau chiar mai des dacă intrăm în apă sau transpirăm mult.

„Cei care cred că, dacă poartă un tricou alb atunci când stau pe plajă, sunt protejați de razele soarelui se înșală. Purtarea tricoului este, practic, egală cu un factor de protecție 7, iar, dacă tricoul este ud, cu un factor de protecție 3.

Dar iată care sunt cele mai cunoscute 4 mituri despre protecția solară, pe care medicul Preethi Daniel le demontează!

Nu ai nevoie de cremă cu protecție solară când afară e înnorat!

Greșit! Ultravioletele trec prin nori, prin ceață și chiar prin geamul mașinii. Potrivit specialistului, crema cu protecție solară este necesară chiar și într-o zi cu cerul acoperit de nori.

Cu cât e mai mare factorul de protecție solară, cu atât mai bine!

Greșit! Factorul de Protecție Solară (FPS) înseamnă, de fapt, timpul în care persoana care folosește crema este protejată de razele soarelui. Altfel spus, dacă, de obicei, o persoană se arde în doar 10 minute, atunci crema cu FPS 15 îi oferă acesteia 150 de minute de protecție solară, după care este expusă arsurilor.

FPS 30 îi va oferi 300 de minute de protecție solară, înainte să se ardă.

Totuși, intensitatea razelor solare variază în funcție de momentul zilei, motiv pentru care este necesară aplicarea cremei în mod constant. Chiar și persoanele care folosesc factor de protecție ridicat trebuie să aplice în mod constant crema pentru a nu suferi arsuri.

Persoanele cu piele închisă la culoare nu au nevoie de protecție solară!

Greșit! Melanina, substanța care îi dă pielii pigmentul, oferă, într-adevăr protecție solară. Totuși, nu garantează protecția împotriva cancerului! Zonele mai deschise la culoare, precum pielea de sub unghii sau palmele sunt vulnerabile în fața arsurilor solare.

Pielea este afectată doar dacă te arzi!

Greșit! Arsura solară crește în mod dramatic riscul de a face melanom, cea mai agresivă și mortală formă a cancerului de piele. Dr. Daniel mai atrage atenția: „Expunerea prelungită la soare, chiar și fără arsuri, poate duce la cancer de piele!”

Cum poți evita problemele cauzate de soare?

Dr. Preethi Daniel ne dă câteva sfaturi în acest sens:

# Evitați să stați la plajă între orele 11.00 și 16.00, când sunt cele mai puternice  ultraviolete!

# Folosiți cremă cu protecție solară atât împotriva UVA, adică a ultravioletelor care produc îmbătrânirea pielii și alergiile, dar și împotriva UVB, cele care bronzează și produc arsuri!

# Aplicați un strat consistent de cremă cu factor de protecție solară, cu 30 de minute înainte de a vă așeza la plajă!

# Nu uitați de urechi și de nas!

Mai multe