4 soluţii care te scapă de sforăit

15 mai 2012 13:57   Sănătate
Ultima actualizare:

Deranjant pentru tine şi pentru cei din jur, sforăitul nu afectează doar liniştea şi somnul partenerului, ci şi calitatea vieţii. Află din revista ,,Click! Sănătate”, din mai, cum poţi să tratezi problema.

În cazul în care persoana sforăie, fie că este vorba de un adult sau de un copil, primul pas ce trebuie făcut este vizita la medicul specialist ORL. În funcţie de cauza care produce sforăitul, pacientului îi este prescris un tratament pentru rezolvarea problemei.

Spray-ul nazal

Deşi eliberează căile nazale, permiţând pătrunderea mai uşoară a aerului, spray-ul nu este o soluţie de tratament pe termen lung. Substanţele din spray pot provoca dependenţă şi pot sensibiliza mucoasa nazală la alergenii din aer. Se găsesc în farmacii şi costă între 70 şi 100 de lei.

Chirurgia cu laser

În timpul intervenţiei cu laser poate fi îndepăratat excesul de ţesut din gât, pot fi scoase amigdalele şi polipii. ,,Pentru tratarea sforăitului este nevoie de mai multe şedinţe de terapie cu laser, după care pacientul poate avea dureri destul de mari", ne-a spus medicul primar ORL Cezara Danciu, de la Spitalul Clinic Colţea, Bucureşti.

Benzile nazale

Aplicate pe nas, benzile dilatatoare măresc deschiderea căilor nazale, uşurând respiraţia. Deşi nu au efecte adverse, benzile nazale dau rezultate doar pentru moment. În farmacii, găsiţi mai multe tipuri de astfel de benzi şi plasturi, la preţuri între 20 de lei (10 plasturi) şi 65 de lei (30 de plasturi).

Radiofrecvenţa

O metodă rapidă, mai puţin dureroasă şi care nu necesită spitalizare este intervenţia prin radiofrecvenţă. Pacientul e anes­teziat, după care este înţepat în vălul palatin în câteva puncte cu ajutorul unor pense speciale.

Ulterior, este aplicat curentul de radiofrecvenţă timp de câteva secunde. Intervenţia trebuie repetată, în funcţie de indicaţiile medicului specialist ORL.

Mai multe