5 afecţiuni care pot duce la infertilitate

2 februarie 2019 17:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Infertilitatea nu doare şi nu are manifestări atât de acute încât să te trimită la doctor. Cele mai multe dintre cuplurile care nu reuşesc să devină părinţi ajung în cabinetul medicului după mulţi ani pierduţi. Acolo descoperă cauze dintre cele mai variate. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt cele mai frecvente.

Infecţiile aparatului genital, nedepistate şi netratate la timp, pot avea ca urmare apariţia infertilităţii. BTS sau bolile cu transmitere sexuală îşi pun amprenta asupra organelor genitale feminine şi pot îngreuna apariţia sarcinii. Astfel, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Streptococul de grup B afectează uterul, trompele, ovarele sau pot duce la obstrucţia trompelor uterine. Multe dintre aceste infecţii nu au manifestări vizibile şi pot fi depistate doar în urma controlului ginecologic anual. 

Endometrioza este una dintre afecţiunile ale cărei manifestări afectează femeile aflate la vârstă fertilă. Caracterizată prin prezenţa celulelor endometriale pe alte organe adiacente uterului. Simptomele acestei afecţiuni sunt sângerările menstruale abundente, dureri în timpul menstruaţiei şi în timpul actului sexual, urinări dese, lipsa apariţiei sarcinii. Este o afecţiune ce se moşteneşte şi, din nefericire, poate să reapară după tratamentul urmat.

Fibromul uterin sau miomul este o masă celulară ce se dezvolta la nivelul uterului. Nu e o tumoră de natură malignă. Poate avea o dimensiune de mărimea unui bob de fasole, dar poate ajunge şi la dimensiunea unei mingi de fotbal, caz în care determină apariţia hemoragiilor uterine, tulburărilor urinare şi ale celor de tranzit intestinal, a durerilor în zona pelviană, manifestări ce influenţează negativ apariţia sarcinii dorite.

Menopauza precoce sau insuficienţa ovariană prematură este o afecţiune din ce în ce mai prezentă în zilele noastre şi de la vârste din ce în ce mai mici. Printre cele mai întâlnite manifestări sunt menstruaţiile neregulate până la absenţa lor, incontinenţă urinară, bufeuri, uscăciunea vaginului, retenţie de apă, iar diagnosticul se pune doar în urma unor analize hormonale specifice, cum sunt FSH sau hormonul de stimulare ovariană, prolactina, estradiolul şi AMH sau hormonul anti-Mullerian.

SOV sau sindromul ovarelor polichistice afectează aproximativ 20% dintre femeile aflate la vârsta fertilă şi e caracterizat de un dezechilibru hormonal (corpul secretă mai mulţi hormoni masculini), ceea ce are ca prim efect apariţia menstruaţiilor neregulate. În aceste cazuri, ovulaţia poate să aibă loc mai rar sau deloc. “Poate fi recunoscută prin lipsa menstruaţiilor, pilozitate în exces, obezitate, apariţia acneei etc. Tratamentul sindromului ovarelor polichistice e unul medicamentos, principalul scop fiind de reglare a menstruaţiilor, reînceperea ovulaţiei şi creşterea şanselor obţinerii unei sarcini”, a adăugat dr. Vythoulkas.

Alte cauze ce pot duce la diagnosticul de infertilitate sunt existenţa polipilor uterini, a malformaţiilor uterine şi a aderenţelor apărute în urma unei intervenţii chirurgicaleîn uter, folosirea dispozitivelor intrauterine pentru contracepţie pe parcursul a mai multor ani, anomaliile colului sau vaginului, vârsta, stresul, obezitatea.

Mai multe