5 alimente care ajută pielea afectată de soare
Conform Medical Daily, radiaţiile ultraviolete pot afecta pielea, cauzând înroşirea ţesuturilor şi apariţia umflăturilor şi a durerii. Pentru a face faţă acestor arsuri şi a iniţia vindecarea, fluxul sanguin creşte în zonele afectate, pe măsură ce se declanşează sinteza proteinelor şi enzimelor care înnegresc pielea.
Indiferent dacă nu ai folosit suficientă cremă de plajă sau dacă ai stat prea mult la soare, iată ce alimente te pot proteja împotriva arsurilor produse de soare:
Roşiile sunt bogate în licopen. Acest antioxidant reduce răspunsul inflamator, apărut ca urmare a problemelor cauzate de radiaţiile UV, prin neutralizarea moleculelor produse de expunerea excesivă la soare. Tomatele procesate utilizate în ketchup, supe şi sucuri conţin cel mai înalt nivel de licopen.
Morcovii sunt bogaţi în beta-caroten, un antioxidant puternic care ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi care previne multe boli. De asemenea, beta-carotenul acţionează împotriva radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea pielii, protejându-te totodată şi de radiaţiile UV.
Somonul e bogat în acizi graşi omega-3 care au capacitatea de a da strălucire pielii. Aceştia menţin pielea hidratată şi o fac să radieze. Într-un studiu publicat de "Oxford Journals", s-a constatat că uleiul de peşte protejează împotriva arsurilor provocate de soare şi a modificărilor de la nivelul ADN-ului apărute ca urmare a expunerii excesive la soare.
Migdalele sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care protejează pielea împotriva razelor soarelui şi le permite fibrelor şi acizilor graşi omega-6 şi omega-9 să se acumuleze.
De aceea, uleiul şi laptele de migdale sunt des utilizat împotriva deteriorărilor provocate de radiaţiile UV. Ceaiul Verde este bogat în polifenoli şi antioxidanţi. În acelaşi timp, el reduce inflamaţia şi reactivează celulele pe cale de a fi descuamate. Consumul de ceai verde are potenţialul de a atenua intensitatea arsurilor cauzate de razele soarelui şi radiaţiile UV.