5 alimente care îţi protejează sănătatea ochilor

14 octombrie 2015 18:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Odată cu înaintarea în vârstă, acuitatea vizuală scade, iar asta mai ales dacă moştenim pe cineva din familie. Cert este că, de la o vreme, este posibil să observi că vezi din ce în ce mai prost. Pentru a-ţi menţine acuitatea vizuală şi a preveni apariţia bolilor care afectează retina, ar trebui să introduci în dieta ta zilnică anumite alimente.

1. Legume cu frunze verzi

Pentru a preveni apariţia afecţiunilor oculare precum degenerescenţa maculară – o boală care distruge progresiv retina, ducând, în cele din urmă, la orbire – ar trebui să consumim ai multe legume cu frunze verzi şi legume verzi: varză, varză kale, spanac, ştevie etc. Acestea conţin luteină şi zeaxantină doi antioxidanţi care previn distrugerea celulară.

2. Legume bogate în betacaroten

Portocalele, cartofii dulci, morcovul dar şi dovleacul conţin betacaroten. Acesta este un element foarte important pentru sănătatea ochilor tăi şi previne apariţia afecţiunilor cauzate de înaintarea în vârstă. De asemenea, betacarotenul menţine şi îmbunătăţeşte acuitatea vizuală pe timp de noapte.

3. Peşte gras

Acizii graşi Omega3 care se regăsesc în somon, sardine, ton aduc o mulţime de beneficii organismului şi păstrează sănătatea ochilor. În urma unui studiu efectuat în 2009 în SUA, la National Eye Institute, s-a descoperit faptul că acizii graşi Omega 3 previn apariţia sindromului ochilor uscaţi dar şi degenerescenţa maculară.

4. Broccoli

Această legumă este recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii prevenind apariţia bolilor de inimă şi a cancerului. Broccoli ar trebui consumat însă şi pentru a-ţi proteja sănătatea ochilor. El conţine o mare cantitate de vitamina C, luteină şi zeaxantină, vitamine şi nutrienţi care ajută la încetinirea procesului de pierdere a vederii odată cu înaintarea în vârstă.

5. Germeni de grâu

Grâul încolţit este o puternică sursă de vitamina E – un antioxidant care protejează vederea de acţiunea nocivă a radicalilor liberi. Încetineşte şi stoptează în totalitate procesul de oxidare a celulelor care duce la apariţia bolilor dar şi a deteriorării vizuale. Vitamina E previne riscul apariţiei cataractei.

Mai multe