5 alimente care nu trebuie spălate înainte de a fi gătite

22 octombrie 2017 19:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Ştiaţi că unele alimente nu trebuie spălate înainte de a fi preparate? Ouăle, carnea de pui şi cea roşie, ciupercile şi pastele trebuie gătite fără a fi trecute prin jetul de apă. În caz contrar, uite la ce riscuri te expui!

Ouăle

Acestea nu trebuie spălate înainte de fi depozitate, pentru că pe coaja lor se află o substanţă care are rolul de a ţine bacteriile la distanţă. În timpul spălării, mai ales dacă foloseşti nişte detergenţi, stratul protector este îndepărtat, astfel că te expui îmbolnăvirii.

Carnea de pui

Bacteriile prezente pe carnea de pui crudă sunt extrem de periculoase, astfel că este indicat să nu o speli. Cel mai cunoscut tip este salmonella. Apa favorizează răspândirea bacteriei atât pe mâinile tale, cât şi prin chiuvetă. Dacă găteşti carnea de pui imediat, bacteriile vor muri, nu se vor mai împrăştia prin bucătărie. Conform celor mai buni bucătari, dă carnea în două clocote, schimbând apa după primul clocot.

Carnea roşie

Nici carnea roşie nu ar trebui spălată înainte de pregătire, fiindcă se împrăştie bacteriile prin chiuvetă şi pe ustensilele de bucătărie pe care le foloseşti. Aici se încadrează carnea de porc, cea de vită şi de oaie. Vestea bună este că temperaturile înalte te ajută să combaţi bacteriile. Înainte de gătire, foloseşte şerveţele pentru a absorbi excesul de lichid de la suprafaţa cărnii. După aceea, spală-te bine cu apă caldă şi săpun pe mâini.

Pastele

Specialiştii în bucătărie spun că, dacă speli pastele înainte de pregătire, se îndepărtează amidonul, substanţă care ajută sosul să fie absorbit mai bine în textură. Acestea pot fi clătite cu apă doar după ce au fost fierte, în caz că vrei să le foloseşti într-o salată.

Ciupercile

Nici ciupercile nu ar trebui spălate înainte de pregătire. Nu le lăsa niciodată la înmuiat într-o cantitate mare de apă, ci doar trece-le repede pe sub un jet de apă. După aceea şterge-le repede cu un şerveţel absorbant. Şi acest pas ar trebui să îl faci cu puţin timp înainte să începi procesul de gătire, altfel îşi vor pierde elasticitatea şi gustul, conform www.alegesanatos.ro. 

Mai multe