5 alimente care reglează colesterolul
Colesterolul joacă un rol vital în digestia grăsimilor, hormonilor şi în formarea vitaminei D în piele. Astfel nivelul acestuia îţi indică gradul de grăsime din sânge. Şi dacă colesterolul bun(HDL) mai ridicat sau mai scăzut se combină cu unul rău(LDL) ridicat rişti să ai probleme de inimă. Poţi regla colesterolul consumând următoarele alimente:
Mere. Aceste fructe conţin pectină(un antioxidant) şi o cantitate mare de fibre. Aceste două elemente vor contribui la reducerea LDL şi la creşterea HDL. Iar dacă combini mărul şi cu o bucată de brânză degresată vei obţine ceva delicios şi un tratament ideal.
Afine. Pe lângă faptul că se numără printer favoritele verii, sunt şi o sursă de vitamina c şi de antioxidanţi. Afinele reduc riscul anumitor tipuri de cancer. Ele pot fi consummate atât proaspete dar şi amestecate cu iaurt.
Fulgi de ovăz. O ceaşcă umplută pe trei sferturi cu fulgi de ovăz ajută atât la reducerea colesterolului dar şi la pierderea în greutate, dacă urmezi un regim. Un mic dejun format dintr-un amestec de fulgi de ovăz, afine, migdale sau seminţe de in îţi pot garanta energia pe ziua respectivă.
Seminţele de in. Ajută la scăderea LDL şi a nivelului trigliceridelor serice. Presară-le pe cereale şi salate, adaugă o linguriţă în piure sau adaugă-le în compoziţia prăjiturilor.
Somon, sardine sau macrou. Toate trei sunt o sursă excelentă de omega 3. De aceea este recomandat să consumi peşte de două-trei ori pe săptămână. Dar ar fi indicat să-l prăjeşti în ulei de măsline pentru a nu pierde din beneficiile acestui aliment.