5 alimente care te ajută împotriva gripei
În sezonul rece, mai mult decât oricând, trebuie să avem grijă ca alimentaţia noastră să fie bogată în vitamine şi minerale. Doar aşa putem da o mână de ajutor sistemului imunitar, astfel încât să nu cedeze în faţa răcelilor şi a gripelor.
Pentru a ne feri de gripă, medicii ne recomandă să consumăm mâncăruri cu un conţinut bogat în zinc, vitamina A şi antioxidanţi. Iată cinci dintre alimentele care nu ar trebui să vă lipsească în sezonul rece: carnea de vită, ciupercile, cartofii, ceaiurile şi chefirul, potrivit www.lyla.ro.
6 Carnea de vită este foarte bogată în zinc, fier şi vitamina B12, ceea ce ajută creşterea rezistenţei organismului la infecţii. Este indicat să consumaţi măcar de trei ori pe săptămână carne de vită, gătită la abur sau la cuptor (mai puţin prăjită). Aportul de zinc consolidează părţile slăbite ale organismului.
6 Cartofii dulci conţin vitaminele A şi C, potasiu, fibre, gluten şi carbohidraţi, care ajută organismul să lupte cu bolile de sezon, dar îi dau şi optimismul şi energia de care are nevoie. Potasiul scade riscul de boli cardiovasculare, iar fibrele şi antioxidanţii împiedică apariţia cancerului şi a gripei.
6 Ciupercile sunt adevărate surse de energie. Conţin proteine, aminoacizi, apă, seleniu, vitamina B şi antioxidanţi, care dau celulelor albe rezistenţă. Au efect antigripal, de care organismul are nevoie în perioada rece. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm ciuperci când organismul este obosit, stresat sau în stare de depresie.
6 Ceaiurile, mai ales cel negru şi cel verde, au un conţinut mai mare de antioxidanţi decât orice fruct sau legumă. Astfel, ajută la eliminarea radicalilor liberi şi la combaterea răcelilor şi a gripei. De asemenea, procesul de îmbătrânire este întârziat. Pe lângă energia zilnică pe care o oferă o cană de ceai, riscul apariţiei cancerului este scăzut.
6 Chefirul, dar şi alte iaurturi, este un alt aliment antigripal, care produce anumite bacterii în organism, pentru a menţine rezistenţa imunităţii! De asemenea, consumul regulat de chefir reduce riscul apariţiei cancerului şi a bolilor digestive. Produsele lactate fermentate ajută organismul să lupte cu toate armele împotriva gripei, datorită culturii de bacterii benefice, pe care le conţine.