5 antibiotice din bucătăria ta
Anumite alimente au dublu rol: nu doar ne bucură papilele gustative, dar sunt şi antibiotice naturale care ne pot ajuta la tratarea răcelilor şi a infecţiilor. Află din revista "Click! Sănătate" de februarie! care sunt acestea.
Unele fructe şi legume au proprietăţi de vindecare, stimulând sistemul imunitar şi crescând scutul protector natural al organismului împotriva virusurilor.
,,Unele alimente au rol de antibiotic în lupta împotriva infecţiilor, însă este bine de ştiut că este vorba de un rol mult mai mic decât cel al medicamentelor. Deşi ele sunt indicate pe perioada tratamentului medicamentos, trebuie să se ţină cont de toleranţa fiecărei persoane", atenţionează dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie, la Clinica Asteco, din Cluj- Napoca.
Oţetul de mere, în infecţiile urechii
Cunoscut ingredient în bucătărie, oţetul de mere este şi un bun „aliment-antibiotic" în tratarea infecţiilor urechilor. Potrivit unei cercetări realizate în Africa de Sud în anul 1998, acidul acetic din oţetul de mere este un antibacterian puternic, care luptă împotriva infecţiilor cu stafilococi de la canalului auditiv.
Usturoiul tratează pneumonia
Datorită compuşilor săi, usturoiul poate distruge 60 de specii de ciuperci şi peste 20 de bacterii, printre care şi pneumococul care duce la apariţia penumoniei. Alicina, unul din compuşii usturoiului, are un puternic efect antimicrobian. În urma consumului, compusul volatil poate pătrunde până în zona plămânilor, distrugând bacteriile.
Afinele, indicate în infecţiile urinare
Bogate în antioxidanţi, afinele sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii. Rezultatele mai multor studii realizate la Şcoala Medicală Harvard au arătat că unul dintre antioxidanţii din afine, care poartă numele de proanthocyanidin, previne bacteriile care apar la nivelul mucoasei tractului urinar al femeilor.
Busuiocul, «inamic» al infecţiilor respiratorii
Busuiocul este un alt condiment ce poate fi folosit ca medicament. Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi a compoziţiei bogate în ulei volatil, condimentul poate proteja împotriva infecţiilor respiratorii. Un studiu realizat în 2001 a arătat că busuiocul are efect inhibitor asupra mai multor tulpini de bacterii care produc infecţii la nivel respirator.
Probleme digestive? Menta este un bun tratament
Condimentele, fie ele proaspete sau uscate, folosite pentru aromatizarea preparatelor, aduc beneficii sănătăţii. Este şi cazul mentei, care are proprietăţi antibacteriene şi analgezice şi este de ajutor în tratarea problemelor digestive. Substanţele active din mentă previn infecţiile cu ciuperci şi cu bacterii de la nivelul intestinelor.