5 beneficii ale prunelor

14 octombrie 2015 17:59   Sănătate
Ultima actualizare:

Prunele sunt foarte bogate în vitamine, minerale, elemente nutritive şi conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Consumate în stare prospătă, naturală, aceste fructe previn afecţiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2, cancerul şi constipaţia. Iată motivele pentru care ar trebui să mănânci cât mai multe prune în acest sezon!

1. Previn afecţiunile cardiace

O prună de mărimim edii conţine aproximativ 113 mg de potasiu, un mineral care ajută la echilibrarea presiunii arteriale şi reduce atacul de cord. Pgmenul roşu-albastru pe care îl conţine coaja prunelor protejează organismul împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi care pot declanşa cancer.

2. Tratează constipaţia

Prunele uscate ajută digestia şi previn constipaţia. Le poţi amesteca cu iaurt natural simplu sau poţi înmuia câteva fructe în apă caldă. Bea apoi din lichid de două, trei ori pe zi. 

2. Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Prunele, potrivit specialiştilor în nutriţie, au un index glicemic extrem de mic. Asta înseamn că, dacăle mănânci regulat, vei ajuta organismul să controleze şi să echilibreze nivelulde zahăr din sânge. În acest fel, vei prevei apariţia diabetului de tip 2.

4. Menţin sănătatea sistemului osos

Cercetătorii de la universităţile din Florida şi Oklahoma au efectuat un studiu la care au participat mai multe femei aflate la menopauză. Voluntarele au fost împărţite în două grupuri. Primul grup a consumat, timp de 12 luni, câte 10 prune pe zi, iar femeile din cel de-al doilea grup au mâncat 100 de grame de mere confiate pe zi. Specialiştii au cosntatat că participantele care au mâncat prune au prezentat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte densitatea osoasă. În această perioadă, cât a durat studiul, toate voluntarele au luat suplimente de calciu şi vitamina D.

5. Ajută memoria

Prunele conţin antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi. Aceştia din urmă distrug celulele creierului afectând memoria.

Mai multe