5 ceaiuri care ajută digestia

26 decembrie 2011 15:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Ceaiul de chimen combate balonarea

Chimenul este micul miracol aşteptat de cei care suferă de balonări excesive şi digestie laborioasă.

Este plăcut la gust, şi, recent, s-a dovedit că, în afara efectului antispastic, care combate „gazele", are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajută la asimilarea alimentelor indigeste.

În plus, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice este dezirabil când avem de-a face cu dezechilibre în flora digestivă, diaree, toxiinfecţii.

Infuzia de ţintaură alungă arsurile

Arsura la stomac reprezintă o durere situată în capul pieptului şi care poate iradia în spatele sternului. Este cauzată de refluxul gastro-esofagian şi agravată de alimentaţia necorespunzătoare.

Preparaţi o infuzie din 1 linguriţă de ţintaură uscată la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute, se consumă 3 căni pe zi.

Ceaiul de ghimbir,pentru cei cu digestie lentă

Pe lângă gustul aromat foarte particular, conţinând toată gama între dulce, acrişor şi picant, este un ajutor preţios pentru cei care suferă de „digestie leneşă", deglutiţie dificilă, flux scăzut de bilă. I se atribuiau de asemenea efecte antiinfecţioase şi de stimulare imună.

Mare atenţie dacă ai litiază biliară, deoarece, sub influenţa substanţelor din ghimbir, vezica biliară poate face pietrele să „se mişte", precipitând colicii.

Angelica reduce durerea de stomac

Efectele ei bune sunt centrate pe sistemul digestiv. Pe lângă gustul plăcut, care face că rădăcina să fie utilizată şi ca aliment şi aromatizant culinar, Angelica are efect anestezic direct asupra mucoaselor şi că urmare combate cu mare eficienţă simptomele dureroase în sindroamele iritative (esofagită de reflux, dispepsii hiperacide).

Componentele aromatice au efecte antibacteriene, antivirale şi antifungice complexe, care o fac utilă în infecţiile tractului digestiv. Reduce balonările şi spasmele.

Cimbrul te scapă de crampe

Când apar crampe la stomac, luaţi o linguriţă de cimbru, ma­ceraţi-o în 1 lingură de apă rece, timp de 5 minute. Acest macerat se introduce în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se strecoară şi se consumă 2 căni pe zi.

Mai multe