5 greşeli pe care le faci când iei antibiotice
Antibioticele nu sunt de dorit pentru că vin la pachet cu o mulţime de efecte adverse.
Îţi slăbesc imunitatea, îţi distrug flora intestinală, în timp, poţi dezvolta rezistenţă la ele. Însă unele efecte adverse sunt amplificate chiar de greşelile pe care le faci la administrare.
1. Iei antibiotice când nu e cazul
Dacă faci temperatură, dacă ai răcit şi te simţi foarte rău, crezi că salvarea constă într-un medicament puternic - antibioticul. Dar aceste pastile nu au nici un efect în cazul unei infecţii virale, ba îţi pot amplifica starea de rău. Este exclus să le iei preventiv.
2. Păstrezi pastilele rămase de la un tratament mai vechi şi le administrezi atunci când crezi că ai nevoie
Greşit! Nu degeaba aceste medicamente se dau cu recomandarea medicului pentru că doar el ştie ce ţi se potriveşte mai bine. O bacterie care a cauzat otită cere un antibiotic diferit faţă de una care, spre exemplu, a cauzat infecţie urinară.
3. Nu îţi protejezi stomacul
Antibioticele distrug, pe lângă bacteriile rele, şi pe cele bune din stomac. Dacă le administrezi fără protecţie gastrică, rişti arsuri la stomac şi reflux acid, dureri, greaţă, slăbirea imunităţii. Poţi consuma, în această perioadă, ceaiuri cu efect calmant, cicatrizant, cum sunt cele de muşeţel şi gălbenele. Mănâncă iaurturi naturale, pentru că restabilesc flora intestinală, însă la distanţă de 2-3 ore de la administrarea pastilelor.
4. Întrerupi tratamentul când vezi că te simţi mai bine
La primele semne de ameliorare a bolii, te gândeşti că de acum organismul tău poate să lupte şi singur. Dar nu e aşa. Bacteriile nu vor fi eradicate, vor dezvolta tulpini rezistente la antibioticele respective, boala va recidiva şi va fi chiar mai greu de tratat.
5. Nu respecţi orarul administrării
Nu degeaba unele medicamente se iau la 6 ore, altele la 8 sau la 12 ore. Pentru că au puteri diferite, iar în corp trebuie menţinut un flux constant de substanţă antibiotică.