5 lucruri pe care nu le ştiai despre metabolismul tău
Caloriile nu sunt singurele probleme la care trebuie să fii atent. Metabolismul este diferit la fiecare persoană. Mulţi factori duc la dereglarea lui. Printre ei se numără: sedentarismul, problemele hormonale şi tiroidiene.
Pentru a avea un organism sănătos trebuie să ne cunoaştem foarte bine metabolismul. Greşelile cele mai frecvente pe care le facem sunt legate de faptul că nu ştim cum funcţionează procesele metabolice. Toţi oamenii au bagaje genetice diferite, ceea ce face ca metabolismul să nu se comporte la fel, chiar dacă ai un regim de viaţă sănătos şi faci mişcare zilnic.
1.Ca să ai grijă de metabolism nu este de-ajuns să faci sport şi să mănânci sănătos
Există mai multe motive din cauza cărora metabolismul diferă la fiecare dintre noi. Printre ele se numără indicatorii hormonali, tiroida, menstruaţia şi felul în care hormonii se dereglează la bărbaţi, dar şi la femei. Toate acestea interferează cu sportul şi dieta sănătoasă, relatează Buzzfeed.
2.Nu trebuie să te compari cu alte persoane
Oamenii nu îşi dau seama că metabolismul fiecăruia funcţionează diferit datorită bagajului genetic cu care s-a născut fiecare individ. Chiar şi gemenii identici au procese metabolice diferite, deci nu te poţi compara cu cei din jur.
3.Calculatoarele care îţi spun câte calorii trebuie să mănânci nu sunt de încredere
În general, aceste aplicaţii online care îţi spun câte calorii trebuie să mănânci pe zi, în funcţie de înălţimea şi greutatea pe care le ai, sunt foarte inexacte. Este indicat să nu urmezi aceste sfaturi şi să îţi faci un regim de viaţă personalizat, care să se potrivească metabolismului tău.
4.Somnul are efecte asupra metabolismului tău la fel de mult ca dieta
Dacă nu dormi îndeajuns, organismul tău nu mai procesează zahărul la fel de repede. Lipsa de somn este unul din factorii care duc la acumularea kilogramelor în plus. Totodată, dacă nu te odihneşti 8 ore pe noapte îţi va fi foame mai des şi corpul tău va cere mai multe calorii. Ai tendinţa să mănânci mai gras decât atunci când te odihneşti cât trebuie.
5.Stresul e unul din factorii care duc la dereglarea proceselor metabolice
Stresul cronic are legătură cu grăsimea acumulată în zona abdominală. Este o problemă majoră, deoarece acest tip de grăsime este foarte greu de dat jos. Grăsimea de pe burtă este asociată cu diabetul şi cu problemele cardiace. Când eşti foarte stresat metabolismul tău elimină prea mult hormon cortizol care îţi dă peste cap organismul. Rolul acestui hormon este de a creşte cantitatea de zahăr din sânge şi de a suprima răspunsul sistemului imunitar.