5 motive să mănânci cireşe. De ce trebuie să „profiți” de ele, când sunt în sezonul lor
Cireşele au proprietăţi fantastice şi oferă numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Indiferent de tipul lor, vedetele verii au un conţinut bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, care stimulează imunitatea, luptă cu radicalii liberi, prevenind apariţia bolilor grave.
Amare, sălbatice, negre, obişnuite, toate soiurile de cireşe sunt hrănitoare şi au o compoziţie nutritivă bogată în antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale.
Printre aceşti nutrienţi se numără: vitamina B, care are un rol important în funcţionarea creierului şi în menţinerea unui nivel optim de energie, vitamina C, care susţine buna funcţionare a sistemului imunitar şi absorbţia fierului în organism, vitamina E, care încetineşte procesul de îmbătrânire celulară şi vitamina K, care ajută la coagularea sângelui şi la menţinerea tensiunii arteriale la cote normale.
De asemenea, cireşele conţin şi acid folic (vitamina B9), cupru, magneziu, mangan şi potasiu, substanţe benefice pentru buna funcţionare a organismului.
1. Rol antiinflamator şi antioxidant
Datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante importante, cireşele pot accelera recuperarea musculară.
Studiile ştiinţifice au descoperit că sucul şi concentratul de cireşe ameliorează durerile musculare şi leziunile, care apar după efort, măresc rezistenţa sportivilor şi îmbunătăţesc performanţele fizice.
Sucul natural se obţine uşor, prin zdrobirea cireşelor la blender sau prin storcătorul electric.
2. Sănătatea inimii
Cireşele pot fi benefice pentru sănătatea inimii, deoarece consumul lor ajută la reducerea tensiunii arteriale şi la reglarea nivelului de colesterol LDL (rău).
În plus, datorită conţintului de potasiu şi antioxidanţi, precum antocieni, catechine, flavonoli şi polifenoli, acest fructe îmbunătăţesc funcţia cardiacă şi protejează inima de daune celulare şi inflamaţie.
3. Calitatea somnului
Nivelul de melatonină (substanţă esenţială pentru odihnă de calitate) din cireşe poate ajuta la reglarea ritmului circadian şi la îmbunătăţirea somnului.
Cercetările au arătat că persoanele care au consumat, timp de 7 zile, suc de cireşe au experimentat creşteri semnificative ale nivelului de melatonină, iar durata şi calitatea somnului lor au fost îmbunătăţite.
O cană (240 ml) de suc de cireşe consumată înainte de culcare poate creşte timpul de somn cu 84 de minute, în rândul adulţilor care suferă de insomnie.
4. Benefice în artrită
Formă comună şi complexă de artrită, guta este o boală care se manifestă prin atacuri bruşte şi severe de durere, la nivelul articulaţiilor de la picioare şi degete, erupţii, umflături, roşeaţă şi sensibilitate.
Aceste simptome apar de la acumularea de cristale de acid uric în ţesut. Studiile ştiinţifice au arătat că aceste simptome neplăcute pot fi prevenite prin creşterea consumului de cireşe, care scad nivelul de acid uric.
5. Cure de slăbire
Cireşele conţin puţine calorii, dar o cantitate mare de apă, motiv pentru care pot fi indicate în curele de slăbire, pentru că favorizează eliminarea toxinelor din corp.
Sunt benefice pentru susţinerea organismului în momentul în care este pus în faţa unui deficit caloric, dar nu suplinesc un stil de viaţă sănătos.