5 situaţii care agravează hemoroizii
Apar din cauza unui stil de viaţă nesănătos şi tot stilul de viaţă şi greşelile de zi cu zi îi pot agrava. Vorbim despre hemoroizi, acele vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele. Medicul primar chirurg Dan Andronesi a identificat câteva situaţii care creează pacienţilor un şi mai mare disconfort.
1. Statul mult pe scaun
Cele 8-9 ore petrecute la birou, pe un scaun tare, incomod, agravează hemoroizii. „Statul mult în fund, cum se întâmplă în cazul angajaţilor care au muncă de birou, dar şi şoferilor, taximetriştilor, face ca sângele să băltească în zonele joase, să pună presiune pe vene şi să apară hemoroizii. Dacă în peisaj sunt prezente şi episoadele frecvente de constipaţie, şi obezitatea, hemoroizii au deja un teren propice”, avertizează specialistul, care vă recomandă să luaţi o pauză de 5 minute la fiecare oră, în care să vă ridicaţi de pe scaun şi să faceţi câţiva paşi.
2. Excesul de grăsimi şi proteine animale şi neglijarea introducerii fibrelor în alimentaţie
Aceasta e o situaţie frecvent întâlnită iarna, când mesele abundă în preparate hipercalorice, iar legumele şi fructele sunt în cantitate mai mică. “Fibrele alimentare sunt cele care stimulează peristaltica şi ne fac să avem un tranzit intestinal bun şi un scaun normal. Dacă nu se consumă fibrele, din legume, fructe şi cereale, scaunul se elimină cu greutate, apare constipaţia pe termen lung, această situaţie poate duce la apariţia unor complicaţii precum fisura anală sau tromboza hemoroidală”, avertizează medicul Dan Andronesi.
3. Deshidratarea
Sunt multe persoane care nu consumă 2 litri de lichide pe zi. În plus, exagerează la capitolul “sare”, iar consecinţele pot fi constipaţia prelungită şi, implicit, apariţia hemoroizilor. “Dacă nu consumăm suficiente lichide, vom avea o urină concentrată, un scaun tare şi ajungem la constipaţie”, spune dr. Andronesi.
4. Consumul de alcool
Acesta produce vasodilataţie atât pe vasele de sânge, cât şi pe venele hemoroidale. „Mulţi relatează că, după o perioadă în care au consumat alcool mai mult, au observat modificări la nivelul anusului, cu mărirea în volum a hemoroizilor”, relatează medicul.
5. Consumul de condimente iuţi
Mâncărurile picante sunt preferatele multor români, iar ardeiul iute nu lipseşte de lângă ciorbă. Pe termen lung, excesul de alimente iuţi poate agrava hemoroizii. “Consumul excesiv şi pe termen lung de condimente iuţi duce la apariţia unor modificări importante la nivelul canalului anal, agravează şi stimulează evoluţia hemoroizilor sau îi inflamează, cu apariţia de tromboflebite, tromboze şi alte afecţiuni”.