6 alimente care conţin mai mult calciu decât laptele

28 octombrie 2017 18:46   Sănătate
Ultima actualizare:

Multe persoane nu tolerează laptele, altele au o dietă vegetariană, însă organismul lor are nevoie de calciu. Nici o problemă, acest mineral se găseşte şi în alte alimente, ba chiar în cantităţi mult mai mari. Iată de unde îţi poţi lua „norma zilnică”.

Brânza tofu

Are puţine calorii, dar cantităţi mari de proteine, calciu, fier şi magneziu. Doar 100 g de brânză conţin 200 mg de calciu. Pe lângă asta, vine cu un aport de proteine, fier, magneziu, potasiu, acizi graşi Omega-3 şi 6, vitamine din grupul B, vitaminele A, C, D, E etc.

Seminţele de chia

Ştiai că patru linguri de seminţe asigură mai mult calciu decât trei ceşti de lapte, mai mult magneziu decât 10 tulpini de broccoli şi mai mult fier decât o cană şi jumătate de fasole roşie? Ai toate motivele să introduci în alimentaţie seminţele de chia. Le poţi adăuga la salate, sau poţi prepara din ele budinci cu fructe şi lapte vegetal. 

Seminţele de susan 

Au şi ele un conţinut ridicat de calciu, fiind, în acelaşi timp, o sursă importantă de grăsimi bune şi de fibre. Două linguri de susan conţin circa 300 mg de calciu. Le poţi folosi la salate, dulciuri raw vegan, în iaurturi, lapte vegetal sau amestecate cu cereale.

Spanacul

E mai bun opărit/fiert decât crud, deoarece prin preparare termică se distrug acizii oxalici din compoziţie, care împiedică absorbţia calciului în organism.

Însă o ceaşcă de spanac fiert conţine calciu la fel de mult cât o ceaşcă de lapte. 

Migdalele

20 de migdale îţi asigură 75 mg de calciu, dar, pe lângă asta, vin cu un aport de potasiu, vitamina E, uleiuri sănătoase şi fier. Sunt săţioase şi reprezintă gustarea ideală dintre mese.

Somonul şi sardinele la conservă

Conţin circa 440 mg de calciu la conservă de 120 de grame, adică mult mai mult decât laptele. Consumaţi sardinele cu tot cu oase pentru că aici e stocată jumătate din cantitatea de calciu. 

Mai multe