6 mituri despre colesterolul mărit

15 octombrie 2013 8:39   Sănătate
Ultima actualizare:

1. Nivelul ridicat al colesterolului îl moşteneşti şi nu poţi face nimic

În timp ce moşterenirea genetică are un rol important în ceea ce priveşte nivelul mare al colesterolului ,,rău", alegerile alimentare şi cele ce ţin de stilul de viaţă au un impact semnificativ asupra acestuia. Persoanele care au un istoric medical al familiei în acest sens pot lua din timp măsuri de prevenire, astfel încât riscul de apariţie a complicaţiilor să fie minim.

2. Colesterolul mărit se poate reduce doar cu ajutorul medicamentelor

Aflarea cauzei care a dus la creşterea colesterolului ,,rău" este primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană diagnosticată cu această problemă. În cele mai multe dintre cazuri, corectarea ,,greşelilor" duce la normalizarea colesterolului. Lipsa de mişcare, alimentaţia nu tocmai sănătoasă, stresul fizic şi pshic şi infecţiile sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite cauze ale nivelului mare de colesterol ,,rău".

3. Copiii nu pot avea colesterolul mărit

Având în vedere că tot mai multe boli care apăreau la persoanele de vârsta a treia sunt acum diagnosticate la tineri, specialiştii au ajuns la concluzia că simptomele ateroslerozei pot apărea şi la copii. Academia Americană de Pediatrie atenţionează în special părinţii care au copii supraponderali, cu hipertensiune, fie au în istoricul medical al familiei cazuri de afecţiuni cardiovasculare.

Pentru aceste categorii specialiştii recomandă testarea nivelului de colesterol încă din perioada copilăriei, tocmai pentru a preveni şi trata eventualele simptome.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Mai multe