6 obiceiuri alimentare la care ar trebui să renunțăm
Unele alimente își pierd valoarea nutritivă sau devin chiar toxice dacă le preparăm într-un anumit fel. Cotidianul spaniol „El Pais” prezintă șase astfel de greșeli pe care le facem atunci când pregătim mâncarea. Iată care sunt acestea!
1. Bem în grabă sucul de portocale
Ideea că sucul de portocale trebuie băut repede pentru a nu-și pierde Vitamina C este falsă. Cercetătorii spun că pentru a avea loc o diminuare considerabilă a cantității de vitamina C conținută de sucul de portocale ar trebui să existe „condiții extreme”, precum încălzirea acestuia la 120 de grade Celsius. „Vitamina C se păstrează perfect în suc până la 12 ore, chiar dacă acesta ar putea deveni mai amărui”, susțin semnatarii articolului.
2. Fierbem broccoli
Fierberea broccoli îi reduce semnificativ capacitatea antioxidantă, potrivit mai multor studii. „Cel mai important este să fie luat la maturitate, de preferat ecologic și să fie consumat crud sau gătit la abur ori fiert în foarte puțină apă, pentru a-și păstra toate proprietățile”, afirmă Elena Soria, nutriționist la Clinica Menorca. María José Crispín, nutriționist din cadrul aceluiași centru, sugerează ca, în cazul în care se optează pentru fierbere, să se bea și apa în care a fiert broccoli.
3. Adăugăm lapte în ceai
Ceaiul are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, dar dacă îl consumăm cu lapte, această superputere este anulată complet, potrivit unui studiu publicat în „European Heart Journal”. „Ceaiul este un produs natural cu aromă, culoare și savoare unice, care sunt afectate când se adaugă laptele. În plus, cazeina din lapte i-ar altera sau diminua proprietățile antioxidante și anticancerigene”, spune Isabel Artero, director și fondator al centrului Cuerpo Libre.
4. Aruncăm zerul când consumăm un iaurt
Unul dintre primele lucruri pe care majoritatea oamenilor îl fac când deschid un borcan cu iaurt este să verse lichidul albicios care plutește în partea superioară. Deși aspectul nu este prea apetisant, este vorba despre zer, iar aportul său de proteine este foarte important. „Este format în mod fundamental din apă și săruri minerale și este bogat în calciu și fosfor, motiv pentru care nu ar trebui să-l îndepărtăm”, explică nutriționista Isabel Artero. Aceasta recomandă ca zerul să fie băut sau amestecat cu iaurtul.
5. Tăiem căpșunile în bucăți
Curățarea de coajă, tăierea sau modificarea formei unui fruct conduc la modificarea proprietăților fizico-chimice din cauza reacțiilor enzimatice (oxidare) legate de deteriorare, potrivit manualului de conservare a fructelor și legumelor al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). „Contactul cu aerul produce oxidare și pierderi de vitamina C. Și lumina influențează, în sensul pierderii de substanțe nutritive în mod indirect, favorizând o serie de reacții care au loc când alimentul este în contact cu aerul. Afectează mai ales provitamina A sau betacarotenul”, spune María José Crispín, care recomandă prepararea căpșunilor cu foarte puțin timp înainte de a fi consumate, adăugarea câtorva picături de suc de lămâie și acoperirea recipientului în frigider până în momentul servirii.
6. Frigem carnea la grătar
Trebuie să avem grijă când frigem carnea la frigare sau grătar, pentru că se formează două substanțe care fac să crească riscul de cancer. Este vorba despre aminele heterociclice (AHC) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) care se formează când carnea este supusă unor temperaturi ridicate (+ 150 grade Celsius) și timp îndelungat, semnalează Isabel Artero. Potrivit Asociației spaniole împotriva cancerului, „este important să se evite alimentele la grătar, pentru că sursa de căldură atinge temperaturi înalte și, în plus, alimentul este în contact direct cu acesta și se arde mai ușor, producându-se benzopireni (substanțe cancerigene)”.