7 mituri despre gripă

14 noiembrie 2014 20:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Gripa e o infecție respiratorie cu afectare generală, provocată de virusul gripal. Află cât de important e să te vaccinezi și vezi adevărul din spatele miturilor despre gripă.

• Dacă faci vaccinul antigripal se declanșează imediat boala. Este adevărat că vaccinul conține viruși morți sau inactivi și că poți avea unele reacții (febră ușoară) după administrare. Însă acest lucru nu înseamnă că ai făcut gripă!

• Dacă te-ai vaccinat, nu mai faci gripă.  Chiar dacă te vaccinezi, asta nu înseamnă că ești protejat din prima secundă. Timp de două săptămâni, până va avea efect vaccinul, ești protejat doar 60 %. Mai mult, poți contacta o tulpină care nu e conținută de vaccin.

• Antibioticele pot lupta împotriva gripei. Pur si simplu, antibioticele luptă împotriva bacteriilor, nu a virusurilor, cei care, de fapt, cauzează gripa. Antibioticele distrug bacteriile ”bune”, care ajută la lupta împotriva infecțiilor, ceea ce nu este bine pentru organism. 

•  Te doare stomacul, deci ai gripă. Greața, vărsăturile sau diareea sunt deseori confundate cu simptiome ale gripei sezoniere. Este adevărat că uneori, ele pot apărea și în cazuri de gripă, însă nu sunt principalele simptome. 

• Dacă ești tânăr și sănătos nu trebuie să faci vaccin. Tinerii și adulții sănătoși nu au impulsul de a merge să se vaccineze, precum femeile gravide, bătrânii și cei cu afecțiuni medicale cronice. E adevărat că, în caz de gripă, aceștia se recuperează mai repede și mai bine, însă prevenția este un act mult mai bun.   

• Te îmbolnăvești dacă stai în frig sau ai părul ud. Nu o dată ți-au spus părinții că te îmbolnăvești dacă te duci în frig cu părul ud. Sigur că te-ai putea îmbolnăvi în timp ce stai afară, dacă e sezonul de gripă și ai intrat în contact cu virusul care-o provoacă, dar nu pentru că ești ud și stai în frig.    

• Nu există nici un tratament pentru gripă. Nu începe să te tratezi cu antibiotice! Cele mai indicate sunt medicamentele antivirale care reduc simptomele și nu mai poți transmite boala celor din jurul tău.

Mai multe