7 plante pentru un somn liniştit

16 august 2012 14:34   Sănătate
Ultima actualizare:

Hameiul, inamicul nopţilor albe

Cunoscut mai ales ca ingredient principal în fabricarea berii, hameiul e un remediu excelent când suferi de insomnie. În Germania, o credinţă populară spune să pui sub pernă câteva frunze de hamei şi vei dormi ca un prunc.

Prepară o infuzie de hamei, adăugând o lingură de flori la o cană cu apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat 10 minute, apoi strecoară şi bea o cană cu o jumătate de oră înainte de culcare. Poţi adăuga şi flori de tei, dacă vrei ca efectul infuziei să fie mai rapid.

Valeriana te relaxează

Valeriana te ajută dacă ai probleme cu somnul. Încearcă tinctura de valeriană, pe care o prepari din 20 g rădăcini de plantă, lăsate la macerat 8 zile, în 100 ml de alcool de 70 de grade.

După macerare, iei câte 15-20 de picături, de trei ori pe zi. Tot din valeriană mai poţi încerca şi pulberea de rădăcină uscată. O poţi procura sub formă de capsule din magazinele cu produse naturiste. Indicat este să iei o capsulă de trei ori pe zi.

Passiflora te calmează

Folosită încă din secolul XIX ca somnifer, pasiflora are proprietăţi calmante, sedative, anxiolitice şi spasomilitice.

Planta are o acţiune benefică în caz de nervozitate şi tulburări de somn, având un efect calmant şi asupra spasmelor gastrointestinale.

Prepară-ţi de 3 ori pe zi o cană de ceai din 250 ml apă şi o linguriţă de plantă uscată. Poţi opta şi pentru capsulele cu pasifloră şi iei câte una, dimineaţa şi seara.

Păducelul e un bun sedativ

Păducelul acţionează asupra sistemului nervos central. Prin acţiunea lui sedativă atenuează nervozitatea, palpitaţiile legate de o afecţiune cardiacă şi senzaţia de greutate pe inimă.

Pentru a avea un somn reconfortant şi odihnitor, poţi încerca tinctura de păducel. O prepari din 20 g flori şi frunze de păducel, pe care le adaugi în 100 ml de alcool de 60-70˚.

Laşi amestecul la macerat timp de 10 zile, după care pui câte 10-15 picături în puţină apă şi bei de trei ori pe zi. Pentru combaterea insomniilor, mai poţi încerca şi un ceai din plante care are efect sedativ.

Faceţi sport? Nu renunţaţi la masa de după antrenament

Masa de dinainte şi de după antrenament reprezintă un subiect controversat în lumea fitness-ului.

Elena Lungeanu, instructor aerobic, ne spune ce trebuie să mâncăm înainte şi după ora de sport.

Cert e că glucidele (carbohidraţii), care se regăsesc în multe alimente, sunt principalul furnizor de energie. Astfel, sunt necesare atât înainte de efort, pentru a putea duce la capăt un antrenament complet, dar şi după, pentru refacerea glicogenului din muşchi.

Chiar dacă vreţi să slăbiţi, încercaţi să aveţi o gustare înainte cu 2 ore de efort, care să includă carbohidraţi simpli, precum legume (de preferinţă verzi, crude, fierte sau la aburi) sau un fruct. Pentru cei cu metabolism rapid, pot fi incluse porţii mici de carbohidraţi complecşi (cerealele integrale, pastele, orez brun, mazărea).

Consumul de proteine nu trebuie exclus după antrenament. Ele sunt esenţiale pentru refacerea ţesutului muscular şi pentru creşterea ratei metabolice, ceea ce înseamnă că organismul va arde mai multe calorii, chiar şi în starea de repaos. Alegeţi lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, peşte, ouă fierte şi proteine « vegetale » ca ciupercile şi soia.

Pentru a pierde în greutate, mesele trebuie să conţină proteine. Consumate în exces, sunt eliminate din organism şi nu pot fi stocate sub formă de grăsime. Pe de altă parte, consumul unei raţii prea mari de proteine încetineşte rehidratarea şi digestia. Raportul optim recunoscut este de 4 g de carbohidraţi pentru fiecare gram de proteină.

În cazul dietelor de slăbire, masa de după antrenament devine cea mai importantă şi cel mai probabil singura în care sunt permişi şi carbohidraţii, pentru a proteja masa musculară şi pentru a evita depunerea grăsimilor (catabolismul).

Mai multe