7 trucuri pentru o inimă sănătoasă
1. Gătiţi cu ulei de măsline şi de rapiţă. Uleiul de rapiţă este bogat în acizi graşi omega-3. Alte uleiuri vegetale conţin o mare cantitate de acizi graşi omega-6, care pot întreţine inflamaţia cronică - un semn potenţial al afecţiunilor cardiace.
2. Alegeţi amidonul brun. Cumpăraţi orez brun, porridge din cereale integrale şi paste din făină integrală în locul sortimentelor albe. Vă veţi îmbogăţi hrana cu fibre şi antioxidanţi sănătoşi pentru inimă, cum ar fi vitamina E naturală, şi veţi ţine sub control creşterile zahărului în sânge, care sporesc senzaţia de foame şi, în final, măresc riscul de cardiopatii şi diabet.
3. Puneţi întotdeauna legume din belşug la supe, tocane şi ghiveciuri. Când încălziţi supa din conservă, amestecaţi în ea câteva legume congelate. Dacă faceţi supă sau tocană în casă, dublaţi cantitatea de legume. Fierbeţi şi zdrobiţi jumătate, înglobaţi piureul în mâncare, apoi gătiţi restul conform reţetei.
4. Puneţi deasupra salatelor felii de avocado, bogate în grăsimi mononesaturate. Evitaţi crutoanele şi felioarele crocante de bacon, pline de grăsimi.
5. Gândiţi ca un pictor: aşezaţi pe masă legume sau fructe în culori contrastante: ardei roşii cu broccoli, morcovi cu mazăre, mure cu piersici. Studii recente arată că antioxidanţii din legume şi fructe sunt mai eficienţi atunci când combinăm aceste vegetale.
6. Consumaţi mai mult fier gătind în mod regulat în tigăi şi cratiţe din fontă. Supele, tocanele şi sosurile care fierb îndelung absorb cel mai mult fier, dar chiar dacă faceţi omletă într-o tigaie de fontă, conţinutul în fier al oului se dublează.
7. Ţineţi în frigider un castron acoperit, plin cu fructe spălate, de mărimea unei îmbucături (diverse fructe tăiate, sau struguri, sau căpşuni). Când vreţi să ciuguliţi ceva, căutaţi mai degrabă vasul cu fructe decât cutia cu biscuiţi.