8 boli pe care le moștenim de la părinți

12 iulie 2017 11:49   Sănătate
Ultima actualizare:

Organismul uman conține aproximativ 25.000 de gene. Dacă una singură dintre acestea este defectă, poate să apară o boală genetică posibil transmisibilă din generație în generație. Unele pot fi vindecate, altele nu. Dar, în unele cazuri, putem să prevenim apariția lor sau să atenuăm consecințele.

Anemia

Anemia, adică numărul prea mic de globule roșii sănătoase în sânge, poate fi transmisă ereditar. Pentru că globulele roșii sunt responsabile de transportul oxigenului în corp, anemia se manifestă printr-o lipsă de energie, oboseală, slăbiciune și dureri de cap. Anemia apare în mai multe forme, iar tratamentul depinde de tipul ei.

Cancerul  

În cazul femeilor care prezintă mutații în genele responsabile de apariția cancerului de sân, riscul de a face această boală este de 50-80%, iar cel de a dezvolta cancer de ovar de 30-50%, până la vârsta de 70 de ani. Deși descoperirile recente au prelungit durata de viață și au crescut procentul de supraviețuire al pacientelor, totuși cancerul de sân a rămas o cauză importantă de mortalitate în rândul femeilor din țara noastră și din lume.

Deficitul de alfa1-antitripsină

Alfa1-antitripsina este o proteină sintetizată în ficat. Când este produsă defectuos sau într-o cantitate prea mică, pot să apară, mai devreme sau mai târziu, afecțiuni ale ficatului sau ale plămânilor. În cazuri rare, boala se manifestă și pe piele sau alte organe. Se tratează, în general, prin administrarea acestei proteine intravenos și inhalarea de corticosteroizi.

Info

În proporție de 50%, bolile psihice se transmit de la părinți la copii.

Fibroza chistică  

Mucoviscidoza sau fibroza chistică este cea mai frecventă boală metabolică moștenită și afectează aproximativ 1 din 2.000 de persoane. Boala constă într-o îngroșare a secrețiilor mucoase ale organismului, care formează chisturi și afectează diferite organe, în special plămânii și pancreasul. Diagnosticarea cât mai rapidă este esențială. Boala poate fi descoperită printr-un test genetic, efectuat în timpul sarcinii sau în orice moment al vieții unei persoane din categoria de risc.

Află pe clicksanatate.ro când sunt necesare testele genetice!

Așa-ți afectează sănătatea smartphone-ul!

Acest test permite depistarea la timp a parodontitei!

Mai multe