8 moduri în care machiajul te îmbolnăveşte fără să ştii
Machiajul e ceva grozav, dar unele obiceiuri legate de produsele cosmetice te poate face vulnerabilă la mai multe probleme de piele şi sănătate. De asta trebuie să fii foarte atentă când foloseşti anumite produse sau ustansile şi să ai grijă cui le dai.
Produsele de machiaj pot adăposti tot felul de bacterii, virusuri şi ciuperci care pot duce la mai multe boli şi infecţii serioase. "Genul ăsta de microbi se află în machiaj şi în pensule. Pentru că machiajul e un mediu umed, e locul perfect unde se pot dezvolta astfel de microbi", a explicat medicul dermatolog Kelly Reynolds, pentru buzzfeed.com. Iată 8 moduri în care machiajul te poate îmbolnăvi fără să ştii.
1. De câte ori îţi atingi produsele de machiaj, transmiţi microbi care ajung apoi pe ochi, gură şi piele
Cel mai probabil, majoritatea persoanelor nu se spală pe mâini înainte de a se farda. Pentru că îţi atingi atât de des produsele de machiaj şi toată lumea are bacterii pe mâini, e greu de spus ce produse sunt deja contaminate. Iar aceste bacterii ajung pe faţă, pe piele, pe gură şi pe ochi.
2. Chiar dacă nu foloseşti machiajul, microbii din aer tot ajung pe produse
Evident că îţi expui machiajul şi pensulele la tot felul de microbi când laşi buretele pentru fond de ten într-un colţ murdar în baie. Dar şi praful sau chiar produsele de curăţenie pe care le foloseşti pot fi periculoase.
3. Când împrumuţi produsele de machiaj, transmiţi microbi
Dacă îţi laşi amica să folosească anumite produse de machiaj, faceţi practic schimb de microbi, de pe mâini şi de pe faţă. Mai ales dacă una dintre voi are coşuri, răni deschise pe faţă sau alte probleme de acest timp care pot fi cauze de infecţii.
4. Când foloseşti ruj contaminat, e ca şi când ai linge o suprafaţă plină de bacterii şi virusuri
Buzele sunt un fel de reţea de vase de sânge aflate foarte aproape de surpafaţă, care absorb imediat tot. Un virus poate supravieţui săptămâni într-un ruj, iar un herpes, de exemplu, poate fi transmis uşor de la o persoană la altă dacă folosesc acelaşi ruj.
5. Testerele sunt pline de microbi de la tot felul de persoane
Da, e machiaj pe gratis, dar merită riscul? Studiile arată că oamenii pot transmite tot felul de bacterii dacă nu se spală pe mâini şi apoi ating testerele din magazine. Chiar dacă magazinul are ustensile noi, numărul imens de oameni care folosesc testerele face ca ele să fie contaminate. Cel mai bine e să le eviţi cu totul.
6. Poţi să înrăutăţeşti acnee dacă foloseşti machiaj la comun
Când dai cu fond de ten pe un coş, acoperi o zonă de piele foarte vulnerabilă, care poate fi uşor infectată. Mai mult, dacă împarţi produsele de machiaj cu cineva, poţi da mai departe tot felul de bacterii care cauzează acnee.
7. E şi mai periculos să împrumuţi produsele pentru ochi
Poţi face tot felul de infecţii, iar bacteriile din machiaj surpravieţuiesc o vreme îndelungată. Astfel, după ce te-ai vindecat de conjunctivită, de exemplu, te poţi îmbolnăvi din nou din cauza machiajului.
8. Microbii se înmulţesc o dată cu trecerea timpului, aşa că produsele vechi reprezintă un risc şi mai mare
Un tuş de ochi trebuie ţinut între şase luni şi un an, un rimmel între două şi trei luni. Rujul ţine şi doi ani, la fel ca şi fardurile de ochi pudră. Majoritatea însă ţine produsele de machiaj mult mai mult timp, ceea ce înseamnă că există un risc şi mai mare să se îmbolnăvească.