Adevăruri universal valabile despre slăbit
4 februarie 2017 20:08
Sănătate
Ultima actualizare:
Ai citit şi ai auzit tot felul de informaţii despre slăbit, fiecare nutriţionist are propriile teorii, multe se contrazic şi pe bună dreptate. Ce i se potriveşte cuiva nu ţi se potriveşte ţie, şi invers. Fiecare organism este unic şi reacţionează în felul lui. Totuşi, există câteva adevăruri general valabile pentru oricine.
- Redu cantitatea de mâncare. Este clar, dacă vrei să slăbeşti, trebuie să mănânci mai puţin. Ideea este să arzi mai multe calorii decât introduci în organism, prin alimentaţie.
- Renunţă la alimentele care îngraşă. Dulciurile, pâinea, pastele, sucurile din comerţ, toate acestea conţin multe calorii, cresc rapid glicemia şi, evident, nu sunt prietene cu silueta. Trebuie să reduci treptat cantitatea şi să te dezobişnuieşti cu ele. Dacă nu poţi renunţa la pâine, alege-o pe cea din secară sau făină integrală.
- Fă sport. Ca să arzi mai multe calorii, trebuie să faci mişcare. Mergi mult pe jos, urcă scări, aleargă, mergi la sală, la fotbal, la înot. Înainte de a te apuca de orice fel de mişcare, dacă eşti începător, e indicat să ceri sfatul unui profesionist pentru a nu risca accidentări. Mănâncă din trei în trei ore, la aceleaşi ore. În felul acesta, îţi obişnuieşti organismul cu un program, el nu va mai avea tendinţa să „facă provizii”, nu vei mai simţi acea nevoie acută de foame, de la o masă la alta. Nu mânca nimic între mese! Astfel, vei fi mai organizat şi vei scăpa de veşnica ciuguleală.
- Nu mânca după ora 19.00-20.00. Seara, organismul îşi încetineşte motoarele, caloriile consumate nu mai au timp să se ardă peste noapte şi se depun.
- Redu aportul de sare, deoarece ea favorizează retenţia de apă. În mod normal, ar trebui să nu depăşim consumul a 5 grame de sare pe zi, mai bine spus, o jumătate de degetar. Destul de greu de evaluat, în condiţiile în care mai toate alimentele, inclusiv cele considerate dulci, conţin sare.