Aditivi alimentari de care trebuie să te fereşti

25 aprilie 2013 5:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Cunoscuţi in limbajul uzual şi sub denumirea de «E-uri», aditivii alimentari sunt aproape nelipsiţi din compoziţia diverselor produse de pe piaţă.

Producatorii folosesc aditivi alimentari pentru a spori aroma si gustul unor preparate sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Prin acest proces ei urmaresc castigurile materiale imediate si par sa uite de datoria morala de a proteja sanatatea consumatorilor, astfel incat aceasta sarcina ne revine noua.

Pentru ca nu toate E-urile sunt nocive pentru sanatatea umana, ne-am gandit sa facem cateva precizari pentru care te vor ajuta sa faci cele mai bune alegeri cand mergi la cumparaturi.

1. Colorantii alimentari- contribuie la agravarea tulburarilor de personalitate si determina scaderea coeficientului de inteligenta

Sunt prezenti in deserturi, sucuri de fructe, mezeluri sau chiar dressinguri de salate, insa specialistii au aratat ca acesti aditivi sunt extrem de periculosi. Pe langa agravarea unor probleme deja existente, coloranti alimentari au legatura si cu aparitia unor tipuri de cancere.Evita Albastru E133 (interzis in Norvegia, Finlanda si Franta), deoarece poate genera dereglari la nivel cromozomial si renunta la alimentele care contin Rosu E124 (poate duce la cancer de tiroida) sau Galben E110 si Galben Tartrazina E102 (care cresc riscul de tumori renale).

2. Glutamatul monosodic E621 poate provoca depresie, greata, oboseala cronicaAcest potentiator de aroma se gaseste in chipsuri, alimente congelate, supe la plic sau mancare chinezeasca, iar consumul sau regulat sta la baza aparitiei unor boli grave precum Parkinson, Alzheimer sau boala Huntington.

Continuarea pe Ghid Culinar

Mai multe