Ai grijă ce mănânci de Paşte dacă eşti bolnav!
Hipertensivii trebuie să consume alimente bogate în potasiu, care conţin: ţelină, vinete sau spanac. Dacă ai ulcer, evită mâncărurile grase. Revista "Click! Sănătate" îţi oferă de Paşte idei de meniuri pentru diverse afecţiuni.
Friptură de pasăre la cuptor - (Pentru hipertensivi)
Ingrediente: 1 pui întreg, ½ de morcov, 1 legătură de pătrunjel, 1 cartof, 1 ardei gras, 1 roşie, 1 ţelină, 2-3 căţei de usturoi, 10 g ulei, rozmarin uscat, piper
Mod de preparare: Speli bine puiul, amesteci într-un castron puţin ulei cu rozmarin, după gust, şi îl condimentezi peste tot. Fierbi zarzavatul. Când legumele sunt fierte, le scurgi de zeamă şi le ţii la cald.
Aşezi puiul într-o tavă acoperită şi îl introduci în cuptorul încins până când este bine pătruns. Cu 15 minute înainte să fie puiul gata, aşezi legumele în tavă, pui usturoiul zdrobit cu lama cuţitului peste ele şi condimentezi cu puţin piper.
Puiul trebuie să fie rumenit. Serveşti puiul alături de o salată verde, în care nu adaugi sare.
Budincă de orez cu mere- (pentru hepatită)
Ingrediente: 1 l lapte, 1 cană orez, 5-6 mere, 7 linguri zahăr, 1 esenţă vanilie, 1 linguriţă pudră de scorţişoară, 500 g brânză de vaci, coaja de la o jumătate de lămâie, 4 ouă
Mod de preparare: Pui laptele la fiert cu un praf de sare. Când a dat în fiert, adaugi orezul spălat bine şi scurs. Lăşi până fierbe orezul, adaugi patru linguri de zahăr şi mai laşi câteva minute pe foc, după care dai să se răcească.
Dai merele pe răzătoarea mare şi le căleşti cu trei linguri de zahăr. Când s-au înmuiat, adaugi scorţişoara, amesteci şi laşi să se răcească. Amesteci orezul răcit cu brânza, gălbenuşurile, coaja de lămâie, esenţa de vanilie şi mai adaugi zahăr (după preferinţă).
Baţi albuşurile spumă şi le încorporezi uşor în orez. Ungi un vas termorezistent cu unt şi îl tapetezi cu făină. Torni jumătate din amestecul cu orez, pui merele şi acoperi cu restul de orez. Introduci vasul la cuptor.