Ai hepatită? Iată dieta ta!

27 februarie 2018 13:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă te numeri printre persoanele diagnosticate cu hepatită, trebuie să respecţi o dietă riguroasă, care să îţi asigure necesarul zilnic de vitamine şi minerale şi care să nu suprasolicite ficatul.

Atenţie la grăsimi!

În bolile hepatice de tip B şi C, e indicat să excluzi alimentele procesate şi pe cele cu grăsimi nesănătoase de sursă animală, care solicită mult ficatul şi să le înlocuieşti cu cele uşoare precum legumele, orezul, cartofii, cerealele, carnea slabă de pui şi vită şi lactatele degresate. De asemenea, trebuie să ai grijă nu numai la calitate, dar şi la cantitate, căci o masă bogată seara, înainte de culcare, poate afecta şi mai mult ficatul.

E nevoie de o doză de cumpătare pentru ca organismul să se odihnească. Se pot include în alimentaţie doar 2 ouă pe săptămână, însă nu şi în cazul litiazei biliare, unde sunt complet interzise. Fructele oleaginoase precum seminţele, fisticul sau alunele sunt benefice organismului, însă în cantităţi moderate, de 20 g la o masă.

Dulciurile şi alcoolul sunt interzise

O persoană cu boală hepatică acută sau cronică trebuie să ducă o viaţă ordonată, cu mese la ore fixe, care să nu includă dulciuri. Un aport glucidic prea mare este dăunător celor cu ficat gras (steatoză hepatică). În locul dulciurilor, se pot consuma fructe, mai ales cele acrişoare, care sunt mai bine tolerate de celulele hepatice. Fructele măresc rezerva de glicogen a ficatului şi îmbunătăţesc starea funcţională a acestuia prin protejarea împotriva toxinelor. Restricţii sunt şi în cazul alcoolului, care afectează şi îngreunează funcţiile ficatului, având efecte nocive. În timp, alcoolul determină steatoza hepatică şi ciroza, în special în cazul persoanelor supraponderale.

Află pe Clicksanatate.ro ce alimente sunt permise!

Din ce cauză apare retenția de apă când este frig afară

Aceste simptome anunță problemele incipiente ale fierei!

Mai multe