Ai probleme cu digestia? Mănâncă piersici!
Zemoase şi dulci, piersicile sunt fructele-vedetă ale verii. Dr. Ovidiu Bojor, specialist în fitoterapie, explică pe larg în cărţile sale cât de multe avantaje aduce consumul acestor fructe.
Piersicul a fost adus în Imperiul Roman din Persia, de unde îi vine şi denumirea latină, însă aceasta n-a fost decât o haltă pe drumul răspândirii sale, originea trebuind s-o căutăm în China, cu peste patru milenii în urmă. Fructul aduce o mulţime de beneficii:
Datorită digestibilităţii ridicate a pulpei, piersicile facilitează digestia, uşurând travaliul musculaturii aparatului digestiv. Sunt recomandate persoanelor în vârstă. Fierte, ele sunt mai bine tolerate.
Ele sunt şi uşor laxative, la fel ca frunzele şi florile, care au şi avantajul unei arome foarte plăcute, infuzia din acestea fiind uşor de suportat de către copii.
Piersicile prezintă accentuate proprietăţi diuretice şi depurative (ajută la îndepărtarea din organism a produşilor inutilizabili), fiind recomandate în dieta persoanelor cu litiază urinară, gută sau reumatism.
Pentru copiii cu stări de nervozitate, precum şi pentru calmarea tusei spastice se recomandă un sirop parfumat din infuzie concentrată de flori şi fructe, cu o greutate egală de zahăr sau mai bine de miere; se fierbe pe foc mic până la consistenţa siropoasă.
Se iau 20-30 g pe zi.
Sub formă de măşti cosmetice din pulpă zdrobită, piersicile constituie şi ele, ca şi alte fructe de vară, un bun remediu pentru curăţirea tenului.
Mai multe informaţii, în cartea „Fitoterapie tradiţională şi modernă”, Editura Fiat Lux, telefon: 021-331.68.94 şi 0723.327.124