Albeşte-ţi dinţii cu mere sau căpşuni!

1 decembrie 2019 19:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Vrei să ai o dantură cât mai albă şi ţi-e greu să ajungi la stomatolog? Folosind câteva dintre ingredientele pe care le ai în casă, vei vedea că poţi scăpa de culoarea gălbuie şi de petele apărute pe dinţii tăi. Poţi restabili nuanţa albă a danturii cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, dar şi al fructelor!

Merele. Merele îndepărtează petele de pe dinţi, iar acidul malic care se regăseşte în aceste fructe este folosit chiar în produsele speciale pentru albirea dinţilor, deoarece are un efect puternic de dizolvare a petelor.

  • Untul de cocos. Cu ajutorul untului de cocos îţi poţi prepara acasă o pastă de dinţi care albeşte imediat dinţii. Amestecă o lingură de unt de cocos topit, cu o lingură de bicarbonat de sodiu şi cinci picături de ulei esenţial de mentă. 
  • Stafidele. Stafidele sunt folosite şi ele adesea pentru albirea dinţilor. Ele stimulează producţia de salivă şi ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, principala cauză a numeroaselor afecţiuni dentare, precum cariile sau gingivita.
  • Bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul de sodiu amestecat cu suc de lămâie poate face minuni pentru dantură. Şterge dinţii cu ajutorul unei dischete de bumbac pentru a îndepărta saliva, aplică acest amestec şi lasă-l să acţioneze un minut, apoi spală-te pe dinţi. În doar câteva minute vei avea dinţi albi. Nu lăsa soluţia pe dinţi mai mult de 1 minut, deoarece acidul din lămâie poate afecta smalţul.
  • Coaja de portocală. Îţi poţi albi dinţii şi cu coajă de portocală sau lămâie. Aceasta se amestecă şi cu busuioc sau frunze de salvie. Este un proces mai lent de albire, efectele se văd în câteva luni.
  • Sarea. Sarea este un condiment util şi pentru albirea dinţilor, nu numai în bucătărie. Presar-o peste periuţa de dinţi şi foloseşte-o dimineaţa şi seara. Poţi amesteca sarea şi cu cărbune.
  • Căpşunile. Căpşunile sunt una dintre cele mai simple metode de albire a dinţilor. Acestea conţin foarte multă vitamina C şi substanţe astringente, care ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafaţa danturii şi împiedică acumularea de tartru.
  • Oţetul de mere. Amestecă-l cu puţină sare şi o jumătate de lingură de praf de copt şi masează-ţi dintii cu o periuţă înmuiată în această pastă, apoi clăteşte bine. 
  • Peroxidul de hidrogen. Îţi poţi prepara acasă chiar şi o apă de gură, pentru albirea dinţilor. Amestecă apa de gură cu o jumătate de linguriţă de peroxid de hidrogen şi clăteşte-te cu ea în fiecare dimineaţă, conform www.sfatulmedicului.ro. 

Când e bine să recurgi la albirea dinţilor

Albirea dentară a devenit o procedură din ce în ce mai des efectuată, atât în cabinetele de stomatologie, cât şi la domiciliu. Trăim într-o lume în care imaginea contează, iar dinţii mai albi şi mai frumoşi te vor face să te simţi mai bine şi să fii mai încrezător atunci când interacţionezi cu ceilalţi. Îţi dai seama că ai nevoie de un tratament de albire dentară comparând albul ochilor cu albul dinţilor. 

Dacă cele două culori nu coincid (şi în majoritatea cazurilor acestea nu coincid), atunci ai nevoie de albire. Metoda de albire depinde de ce are nevoie pacientul. Dacă vrei să ai rezultate rapide, albirea se va face în cabinet, folosind o substanţă de albire cu o concentraţie ridicată. Rezultatele sunt spectaculoase, imediate, dar nu se menţin în timp. 

Dacă, în schimb, îţi doreşti menţinerea culorii albe pe termen lung, atunci trebuie să porţi gutiere de albire, acasă sau la job, 2 ore pe zi, timp de 2 luni. Singura restricţie este legată de respectarea intervalului de o oră între albire şi consumul de cafea, vin, sfeclă, afine sau alte alimente colorate. Gutierele sunt individuale, făcute după amprenta dinţilor tăi, în urma vizitei la stomatolog care îţi va da şi substanţa de albire pe care trebuie să o utilizezi.

Mai multe