Alege o viaţă sănătoasă, lipsită de durere: nu-ţi întoarce spatele!

13 octombrie 2016 15:32   Sănătate
Ultima actualizare:

1 din 5 români suferă de o durere de spate cu o durată de peste 3 luni, a cărei cauză este o afecţiune de tip inflamator.

Pentru a verifica dacă există riscul să sufere de o afecţiune de tip inflamator în zona lombară, cei care au dureri de spate a căror durată depășește 3 luni pot folosi chestionarul de auto evaluare disponibil pe site-ul campaniei Nu-ţi întoarce spatele!

Una dintre afecţiunile asociate cu durerea de spate de tip inflamator este și spondilita anchilozantă, o formă de artrită inflamatorie în cadrul căreia articulaţiile și coloana suferă un proces inflamator, determinând cel mai adesea rigiditatea coloanei vertebrale și durere de spate. Afecţiunea provoacă  modificări la nivelul coloanei și articulaţiilor șoldurilor care sunt vizibile la radiografie. Diagnosticul corect poate fi pus numai de medicul specialist, cel care poate recomanda și tratamentul adecvat. Pentru a afla dacă ar trebui să consulte un medic, puteţi face un test rapid accesând: http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/.

Campania ”Nu-ţi întoarce spatele” este un proiect derulat de către Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie care urmărește să ofere consiliere persoanelor care suferă de dureri de spate. Reducerea timpului de diagnostic și creșterea ratei de prezenţă la medic pentru investigaţiile specifice durerii de spate de tip inflamator sunt principalele obiective ale campaniei. În România, aproximativ 1 din 5 adulţi suferă de dureri de spate cu o durată minimă de cel puţin 3 luni. În majoritatea cazurilor este vorba despre dureri de spate de tip mecanic, provocate de efortul fizic intens și traumatisme, însă în cazul a circa 3% dintre persoane durerile de spate sunt de cauză inflamatorie. Cele mai multe persoane care suferă de acest tip de afecţiuni confundă durerile de spate inflamatorii cu cele mecanice, iar singurii care pot pune un diagnostic corect sunt medicii.

Durerile de spate mecanice

Durerile de spate mecanice se numără printre cele mai frecvente dureri lombare. Ridicarea unor greutăţi prea mari, traumatismele sportive sau un efort prelungit pot provoca dureri de spate de tip mecanic. Deoarece durerile mecanice pot afecta diferite aspecte ale vieţii, un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat stabilite împreună cu medicul ajută pacientul să le poată face faţă de-a lungul timpului.  Pentru autoevaluarea rapidă, persoanele care suferă de dureri de spate pot face un test rapid accesând: http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/

Durerile de spate inflamatorii

Deoarece sunt asemănătoare ca simptome, durerile de spate inflamatorii sunt adesea confundate cu cele mecanice. Spre deosebire de acestea din urmă, durerile de spate de tip inflamator se pot agrava odată cu trecerea timpului, în special atunci când nu este urmat nici un tratament. Din acest motiv, diagnosticarea timpurie este esenţială! Este important de reţinut faptul că deși mișcarea și analgezicele pot calma (temporar) durerile, vizita la doctor rămâne obligatorie pentru stabilirea unui diagnostic corect!

Mai multe