Alergia la polen, frecventă şi toamna

24 septembrie 2016 20:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Strănuţi frecvent în anumite perioade, ai nasul înfundat, dar totuşi nu eşti răcit? Înseamnă că suferi de alergie. În această perioadă, alergia la polen este la fel de frecventă ca primăvara. Chiar dacă a început sezonul rece, atmosfera e încărcată de polenul unor buruieni precum ambrozia.

Dacă primăvara devreme suntem expuşi la polenuri de arbori, până spre miezul verii la polenuri de ierburi din familia gramineelor, nici toamna nu scăpăm de alergia la polen. Acum, vinovate sunt buruienile de tipul ambroziei, care îşi răspândesc polenul în aer de la începutul lui septembrie . 

  • Simptome

Potrivit medicului alergolog Camelia Berghea de la spitalul Marie Curie, simptomele de alergie sunt asemănătoare, indiferent de tipul de polen la care suntem expuşi. „Uzual, pacientul prezintă simptome de rinită (strănut repetat, nas blocat, secreţii nazale apoase, mâncărimi de nas) şi conjunctivită alergică (lăcrimare, senzaţie de corp străin în ochi, mâncărimi, ochi roşii). La acestea se pot adăuga jenă la nivel faringian, oboseală, irascibilitate, tulburări de somn. 

  • Tratament

Medicii recomandă persoanelor care suferă de alergia de toamnă medicamente care să calmeze simptomele şi să reducă inflamaţia alergică - antihistaminice, corticosteroizi, decongestive, soluţii oftalmice, bronhodilatatoare, antiinflamatoare. Evitaţi plimbările în natură dimineaţa şi la miezul zilei în zilele călduroase sau cu vânt puternic, folosiţi aerul condiţionat în casă şi în maşină. „Imunoterapia alergen specifică e singura soluţie pentru a dezvolta toleranţă faţă de un alergen anume. Aceasta constă în administrarea repetată, pe o perioadă îndelungată (3-5 ani) a unor extracte standardizate de conţin tipul de alergen la care pacientul este sensibilizat”, mai spune medicul.

Mai multe