Alergii de toamnă. Care sunt și cum ne protejăm de ele

11 septembrie 2018 15:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Alergiile de toamnă îi chinuie în fiecare an pe 10-20% dintre oameni. Potrivit medicilor, la baza declanșării celor mai multe alergii de toamnăm se află polenul florilor ce este transportat de vânt și mucegaiul. Click! vă spune care sunt alergiile de toamnă și cum ne protejăm de ele.

Alergiile de toamnă sunt în plină desfășurare, iar victimele lor mai au de suportat până când acestea se vor sfârși. Potrivit alergologilor, principalele surse ale alergiilor de toamnă sunt:

# polenul buruienilor, în special cel de ambrozie sau iarba pârloagelor şi cea de pelinariţă, pelinul negru sau Artemisia vulgaris.

# sporii de mucegai, care se găsesc adesea pe frunzele umede din parcuri şi grădini şi aparţin speciilor Alternaria alternata şi Cladosporium herbarum.

# acarienii, acele vieţuitoare microscopice care se găsesc în praful de casă.

# veninul viespilor care devin tot mai prezente acolo unde apar fructele dulci, ca strugurii, prunele, merele sau perele.

Simptomele alergiilor de toamnă

Simptomele alergiilor de toamnă declanșate după inhalarea sau contactul pielii cu grăuncioarele microscopice de polen, cu sporii minusculi de mucegai sau praful de casă sunt:

# strănut repetat

# înfundarea nasului

# secreţii nazale abundente

# mâncărimi de nas, de urechi, în cerul gurii sau faringe

# înroşirea ochilor, lăcrimare, mâncărime intensă sau umflături ale pleoapelor.

# tuse seacă, iritativă, respiraţie dificilă sau şuierătoare

# uscăciunea pielii, cu mâncărime şi înroşirea ei în diferite zone, în care pot apărea şi erupţii persistente acoperite de mici vezicule sau cruste

# insomnie, nervozitate, lipsă de concentrare sau oboseală permanentă.

Cum ne potrejăm de alergiile de toamnă

# Dacă locuiți sau vă aflați într-o zonă cu multe plante, evitați ieșirile în aer liber în intervalul orar 10.00 – 15.00, deoarece între aceste ore circulația polenului este maximă!

# Curățați țevile înainte să dați drumul la căldură prima dată!

# Utilizați un purificator de aer, astfel încât aerul să fie cât mai curat. În acest fel, particulele de polen sau mucegaiul este aspirat din încăepere.

# Folosiți un umidificator de aer, astfel încât umiditatea să fie în permanență între 30 și 50%!

# Dacă lucrați în grădină sau strângeți frunzele uscate, folosiți o mască de față care să vă acopere gura și nasul!

Mai multe