Algele comestibile, sursă naturală de iod
Algele marine sunt o sursă excelentă de proteine, de fibre solubile şi de minerale.
În acelaşi timp, nutriţioniştii recomandă speciile de alge care se găsesc în China şi în Japonia ca alimente-medicament.
„Fără îndoială, algele de mare reprezintă cea mai bogată sursă de iod natural, un factor care influenţează funcţionarea normală a glandei tiroide şi a metabolismului. Pe de altă parte, algele comestibile sunt şi o sursă excelentă de betacaroten, de zinc şi de fier", spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
„De aceea, aceşti nutrienţi sunt folosiţi ca ingrediente de bază la prepararea supelor şi a sosului de iod, alimente foarte hrănitoare pentru persoanele anemice, pentru convalescenţi, pentru reumatici şi pentru vegetarieni."
La copiii de vârstă şcolară, lipsa iodului afectează puterea de concentrare şi atenţia, iar la adulţi, un studiu al OMS a confirmat că nivelul de IQ depinde de cantitatea de iod existentă în organism.