Alimente bune de consumat toamna. Ce produse sunt de evitat pentru sănătate
A venit toamna, astfel că ar fi bine să ne schimbăm obiceiurile alimentare. Pentru a avea o imunitate puternică, nutriționistul Gianluca Mech ne recomandă să consumăm multe legume, fructe, produse ce conțin grăsimi săntoase și să evităm pe cât posibil carnea roșie, untul, foietajele, alimentele procesate, dar și sarea.
Natura ne oferă în fiecare sezon produse sănătoase din care să alegem. Avem o mare varietate de opțiuni, inclusiv, toamna.
Este nevoie doar să știm din ce să alegem și cum ne ajută aceste alimente să avem un sistem imunitar puternic, iar tot organismul să funcționeze la nivel optim.
Și, bineînțeles, să ne dea energie zi de zi și să ne mențină o siluetă armonioasă.
Important este să optăm pentru alimente cât mai aproape de starea lor naturală, proaspete sau gătite, și să le excludem pe cele procesate.
Doar câteva grame de brânză și carne roșie, pentru o inimă sănătoasă
”De exemplu, pentru o inimă sănătoasă, cu un nivel optim de colesterol sănătos, limităm grăsimile saturate, de origine animală, cum ar fi carnea roșie și brânza, la cel mult 9 grame pe zi. Pentru o tensiune arterială optimă, nu trecem de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, gătind mesele acasă și limitând alimentele procesate. Fibrele joacă un rol important în menținerea sănătății inimii. Consumați fructe, legume, cereale integrale și leguminoase pentru a atinge obiectivul de cel puțin 28 de grame de fibre pe zi”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
Pentru buna funcționare a întregului organism, toamna și în anotimpul rece, acesta recomandă:
- Sursă de grăsimi sănătoase: somon, pește, nuci, semințe, avocado și ulei de măsline;
- Fructe și legume de sezon: mere, pere, prune, gutui, roșii, morcovi, conopidă, sfeclă, ciuperci, cartof dulce, dovlecei;
- Leguminoase: fasolea și lintea sunt o sursă excelentă de fibre, care reduc absorbția grăsimilor și ne menține colesterolul scăzut. În plus, sunt o sursă bună de protein. Încercați să le folosiți în locul cărnii de câteva ori pe săptămână. Dacă achiziționați fasole conservată, căutați opțiuni cu conținut scăzut de sodiu și clătiți-o înainte pentru a reduce sarea. Soia și lintea mai sunt alte opțiuni;
- Cereale integrale: ovăz, quinoa, orz, orez brun, pâine integrală. Acestea sunt mai bogate în fibre și substanțe nutritive decât cerealele rafinate, cum ar fi făina albă și orezul alb;
- Pește: somonul și tonul sunt deosebit de sănătoși, deoarece au un conținut ridicat de acizi grași omega-3, grăsime sănătoasă care ajută la menținerea nivelului de colesterol într-un interval optim.
- Condimente: puteți îmbogăți gustul mâncărurilor cu ghimbir, curcuma, scorțișoară, rozmarin, cimbru, busuioc sau mărar.
Ce alimente sunt de evitat toamna
- Grăsimi saturate: untul, brânza, carnea roșie și lactatele bogate în grăsimi. Consumate în exces, vor crește colesterolul și determină formarea mai multor plăci în arterele noastre;
- Grăsimi trans: ele pot fi prezente în produse de patiserie (pateuri, plăcinte, foietajuri, aluaturi), de cofetărie (biscuiți, prăjituri), în produse de tip fast food, margarină, produse prăjite în ulei și în cele ambalate precum chipsuri, tortilla, etc;
- Cele care conțin sare: sarea poate fi prezentă în exces în alimente de la care nici nu ne așteptam. În general o găsim în alimentele procesate, în cele congelate sau care presupun preparare la cuptorul cu microunde.
Citește și: