Alimente bune pentru ochi. Dacă le consumi, vei avea mereu o vedere sănătoasă
Sănătatea ochilor este la fel de importantă ca şi a celorlalte părţi ale corpului. În afară de alimentele cu betacaroten şi vitamina C, există multe alte vitamine şi minerale esenţiale pentru o vedere sănătoasă.
Legume cu frunze verzi. Legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelenţă de luteină şi zeaxantină, antioxidanţii care s-au dovedit, în cadrul studiilor de specialitate, eficienţi în reducerea riscului de degenerare maculară şi cataractă.
Ouă. Gălbenuşul de ou furnizează 3 nutrienţi de bază pentru menţinerea sănătăţii ochilor - luteină, zeaxantina şi zincul. Aceste substanţe contribuie la protecţia vederii împotriva afecţiunilor specifice, mai ales la degenerarea maculară.
Citrice şi fructe de pădure. Atât citricele, cât şi fructele de pădure sunt surse puternice de antioxidanţi. Tipurile antioxidanţilor găşiţi în aceste alimente sunt în mod special benefice în reducerea riscului de cataractă şi degenerare maculară.
Migdale. Delicioase şi săţioase, migdalele sunt bogate în vitamina E, nutrient care încetineşte evoluţia deteriorării vederii odată cu înaintarea în vârstă. Un pumn de migdale crude asigura aproximativ 50% din doză zilnică recomandată de vitamina E.
Peşte gras. Tonul, somonul, macroul şi păstrăvul sunt trei specii de peste gras bogate în DHA, un acid gras care se regăseşte şi la nivelul retinei, al cărui nivel scăzut determină apariţia sindromul ochilor uscaţi. Tot peştele gras e şi sursă de grăsimi Omega-3, care protejează împotriva cataractei.
Broccoli. Noile cercetări recomandă broccoli şi pentru menţinerea sănătăţii vederii. Pe lângă luteină şi zeaxantină, el conţine şi vitamina C. Astfel, leguma poate să reducă progresul degenerării maculare provocate de îmbătrânire, dar şi evoluţia procesului de pierdere a vederii, conform sfatulmedicului.ro.
Fasole şi linte. Zincul din fasole şi linte contribuie activ la eliberarea vitaminei A din ficat, astfel încât să poată fi folosită pentru menţinerea ţesuturilor ochilor. Deficienţele în zinc pot duce la deteriorarea maculei, situată în centrul retinei.