Alimente care alungă insomnia
Alimentele care conţin magneziu, calciu şi antioxidanţi reduc nervozitatea şi ne asigură un somn liniştit.
Pentru oricine, ocazionalele „nopţi albe"sunt sâcâitoare. Totuşi, insomnia veritabilă înseamnă imposibilitatea de a avea un somn odihnitor, noapte de noapte, perioade îndelungate de timp. „Cauzele acestei tulburări, care face anual mii de victime, sunt de mai multe tipuri: surmenajul fizic sau intelectual, existenţa unor boli acute în curs de evoluţie, toxiinfecţii cu medicamente şi unele profesii care dereglează ritmul somn-veghe. Alimentele care conţin calciu, magneziu şi antioxidanţi alungă insomniile", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Remedii ieftine fără efecte secundare
Persoanele care adorm uşor, dar care se trezesc noaptea şi nu mai au somn, sunt susceptibile la probleme de metabolizare a calciului şi magneziului. În multe situaţii, o rutină a somnului (ore fixe de culcare şi de trezire), asociată cu unele remedii naturiste tradiţionale, este de mare folos.
Vitamina Somnului, la îndemâna noastră
Nucile, arahidele, boabele de soia, laptele, mazărea, lintea, ţelina, cerealele şi mugurii sunt alimente care conţin o substanţă benefică, numită inozitol sau „Vitamina Somnului".Lipsa acestui protector al stării de linişte se manifestă prin insomnii şi anxietate, ori prin tulburări de circulaţie sanguină şi de vedere.
Salatele de ţelină cu boabe de soia fierte (câte 100 g), amestecate cu două linguri măcinate de nucă şi şase linguri de lapte, pot fi consumate la masa de prânz. Aceste preparate delicioase ameliorează echilibrul psihic şi emoţional. Prudenţă!.Consumul excesiv de cafea poate distruge efectele optime ale Vitaminei Somnului. Acelaşi efect negativ se remarcă şi dacă bei, frecvent mai mult de doi litri de apă pe zi. În acest caz, excesul de lichid elimină substanţa activă din organism.
Magneziul reglează ritmul de somn-veghe
Tulburările de somn pot fi prevenite prin consumul alimentelor bogate în magneziu: fructe de mare, verdeţuri (spanac, lobodă, ceapă), fructe oleaginoase (alune de pădure, nuci), sfeclă roşie, ceapă, orez nedecorticat, banane, drojdie de bere, apă minerală cu un procent mare de magneziu.
Stresul „topeşte" magneziul
Stresul provocat de insomnii „topeşte" cantităţi importante de magneziu din organism. De aceea, este bine să cunoaştem care este aportul zilnic de magneziu recomandat de specialişti.
Potrivit unor studii recente, în ultimul secol, doza zilnică necesară de magneziu este de 400 - 500 de mg. În lipsa acestui aport, organimsul uman nu funcţionează la parametrii normali.
În funcţie de vârstă şi de greutate, la copii deficienţele de magneziu se corectează cu un necesar care variază între 130 şi 240 mg pe zi.
Maracuja readuce somnul
Este un lucru dovedit : maracuja, un fruct exotic asemănător rodiei, care se găseşte şi pe piaţa românească, alungă insomniile. Persoane care nu puteau pune geană peste geană din diverse cauze au făcut o cură cu acest fruct şi efectele au fost peste aşteptări. Concret, seara se prepară o salată din patru-cinci fructe (curăţate de coajă şi de sâmburi) şi două linguriţe de miere de salcâm. Deliciosul desert se consumă după cină. Un somn foarte odihnitor survine instantaneu.
Plantele, o alternativă deloc de neglijat
Valeriana, un leac străvechi
Foarte apreciată pentru efectul calmant asupra sistemului nervos central şi pentru redobândirea unui somn liniştit, este tinctura de valeriană. Doza necesară este de 30 de picături, care se amestecă în ceaiul preferat sau în apă plată.
Tinctura se poate prepara şi în casă: macină 100 g de rădăcină de valeriană (procurată de la plafar) şi pune-o într-o sticlă de 500 ml. Deasupra pulberei toarnă 300 ml alcool de 40 de grade, astupă sticla şi lasă ingredientele la macerat vreme de 21 de zile.
Apoi, strecori tinctura şi o torni în sticluţe de culoare închisă. Efectul este benefic după prima săptămână de tratament.
Remedii pentru situaţii de urgenţă
Prepară o infuzie din două linguriţe de pulbere (una de valeriană, una de talpa gâştii) şi 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 15 minute, apoi strecoară leacul. Ambele plante combat stările de incertitudine şi influenţează în bine sistemul nervos central. Tratamentul trebuie urmat trei săptămâni.
Pentru insomnia asociată cu surescitarea este indicat un ceai din ciuboţica-cucului. Infuzia o prepari dintr-o linguriţă de plantă uscată, pe care o infuzezi zece minute într-o ceaşcă cu apă clocotită. Bea câte trei căni pe zi un interval de trei săptămâni.
Un decoct preparat din seminţe de anason sau de chimen (se foloseşte o linguriţă de seminţe la o cană de apă) se fierbe cinci minute). Acest remediu tratează cu succes insomniile provocate de indigestii. În acest caz, sunt indicate câte două ceşti pe zi, un interval de cinci-şase zile.
Prevenţie
Un măr fiert în lapte este un excelent somnifer fără efecte adverse.
Îngrijorarea cauzată de insomnie este mai dăunătoare decât afecţiunea în sine. Evitaţi somniferele pentru a nu crea obişnuinţă sau o stare permanentă de somnolenţă