Alimente care fac minuni în răceală

8 februarie 2020 19:48   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu doar ceaiurile, siropurile şi pastilele sunt importante în tratamentul răcelii şi gripei, ci şi alimentaţia. Ştim, starea de rău prezentă în acea perioadă v-a cam tăiat pofta de mâncare, însă e important să mâncaţi bine pentru a vă pune pe picioare. Nu orice! Anumite alimente sunt de evitat, altele pot fi considerate tratament în sine.

Nutriţionistul Gianluca Mech ne recomandă să alegem alimente bogate în vitamina C, sulf, beta-caroten, vitamina D, zinc şi probiotice.  “Primul sfat este să adoptaţi o dietă variată şi echilibrată, cu un aport mai mare de fructe şi legume de sezon. De asemenea, foarte indicate sunt cerealele integrale, leguminoasele, nucile, alunele şi seminţele, peştele gras, carnea gătită altfel decât prin prăjire, uleiul de măsline. În plus, nu uitaţi să consumaţi cât mai multe lichide!”, recomandă specialistul. Iată câteva alimente pe care e bine să le introduceţi în meniul vostru în această perioadă!

  • Fructele şi legumele bogate în vitamina C. În răceală, toată lumea se aprovizionează cu lămâi, crezând că sunt cele mai bogate în vitamina C. Conţin o doză mare, -într-adevăr, în plus au proprietăţi alcaline. Dar sunt multe alte fructe şi legume care conţin chiar mai multă vitamina C: kiwi, broccoli, ardeiul gras, fructele de pădure, pătrunjelul.  Acestea au proprietăţi antiinflamatoare şi întăresc imunitatea.
  • Supa de găină în care au fiert morcovi, ţelină şi ceapă, asezonată cu pătrunjel, e adevărat medicament în răceală şi gripă. Inclusiv medicii au arătat că are proprietăţi antiinflamatoare, hidratează şi hrăneşte, calmează iritaţia gâtului, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor.
  • Ceapa şi usturoiul. Sunt antibiotice naturale celebre pentru capacitatea lor de a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Se pot consuma crude, sau în diverse preparate. Ceaiul de ceapă îndulcit cu miere, de pildă, e un puternic  antiseptic care calmează tusea. Se prepară din două cepe puse la fiert cu tot cu coajă.
  • Alimentele care conţin vitamina D. Mai ales în sezonul rece, e recomandat să luaţi suplimente de vitamina D, dar să şi consumaţi alimente care o conţin (brânzeturi, ouă, ficat sau peşte gras). „Nivelul scăzut de vitamina D în organism poate compromite sistemul imunitar şi ne poate expune mai uşor la infecţii respiratorii”, spune Gianluca Mech.
  • Probioticele (iaurt, kefir) şi prebioticele (praz, murături şi alte alimente fermentate) redau echilibrul florei intenstinale, extrem de importantă pentru sistemul imunitar. În plus, ele refac stomacul afectat de pastilele pe care le luaţi în această perioadă. 
  • Carnea slabă. Aveţi nevoie şi de proteine în perioada de convalescenţă. Alegeţi o carne slabă de vită sau de curcan, ori peşte, şi consumă-le alături de un mujdei de usturoi, o salată. 
  • Fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale) şi fructele proaspete sunt perfecte pe post de gustare, între mese.
  • Condimentele. Majoritatea aromelor picante au o acţiune vasodilatatoare care favorizează transpiraţia şi stabilizarea temperaturii corpului. În special curry, curcuma şi ardeiul iute sunt surse naturale de acid acetilsalicilic, un important ingredient activ antiinflamator.

De scos, pentru o vreme, din meniu

Pe de cealaltă parte, sunt alimente care agravează simptomele bolii şi prelungesc perioada de vindecare. Cafeaua deshidratează şi sensibilizează gâtul iritat. Alcoolul deshidratează şi el, în plus, afectează ficatul şi slăbeşte sistemul imunitar. Sucurile din comerţ şi dulciurile care conţin mult zahăr afectează celulele albe din sânge, slăbind şi ele imunitatea. Evitaţi chips-urile, popcorn-ul şi alimentele uscate, tari, sărate, care pot agrava tusea şi irita gâtul. Renunţaţi pentru o perioadă la prăjeli şi la mâncăruri grele, care dau de lucru suplimentar organismului şi îngreunează procesul de eliminare a toxinelor.

Mai multe