Alimente care-ţi dau dureri de cap
7 octombrie 2017 19:24
Sănătate
Ultima actualizare:
Ai frecvent dureri de cap care apar când îţi e lumea mai dragă, din te miri ce? Cauzele sunt multiple şi variate, de la variaţiile de temperatură, zgomote puternice, mirosuri, până la foame, deshidratare, stres. Anumite alimente se pot număra şi ele printre factorii declanşatori.
Potrivit medicilor citaţi de curejoy.com, alimentaţia este responsabilă de apariţia migrenelor în proporţie de 10% din totalul cauzelor. Ciocolata, avocado, mozzarella, parmezanul, şunca, citricele, ceapa sau sosul de soia sunt doar câteva alimente care pot da dureri de cap. Nu poţi şti care este „vinovatul” decât dacă ţii un jurnal alimentar. Iată ce alimente trebuie să ai în vedere.
- Cafeaua, ceaiul negru. Conţin cofeină, un sensibilizat pentru persoanele care au intoleranţă la acest compus. Consumate în cantităţi mari, băuturile energizante cauzează migrene şi irascibilitate. Pe de altă parte, unele persoane pot apela la cofeină pentru a ameliora durerile de cap, datorită efectului vasoconstrictor, cofeina fiind prezentă în majoritatea analgezicelor.
- Ciocolata. Circa 22% dintre cei care suferă de migrene au observat că ciocolata este cauza. Poate pentru că şi ea conţine cofeină. Totuşi, unii experţi sunt de altă părere şi spun că dorinţa de a consuma ciocolată poate fi doar semnalul unei crize de migrenă, o încercare a organismului de a atenua durerea printr-un aliment bun care dă o stare de bine.
- Brânza veche. Conţine un compus numit tiramină, care se formează atunci când proteina se descompune. Cu cât brânzeturile sunt mai vechi, cu atât conţin mai multă tiramină, responsabilă de durerea de cap. Procesele de producţie şi de fermentare, pot influenţa cantitatea de tiramină. Cele mai riscante brânzeturi sunt gorgonzola, mozzarella, brie, parmezanul şi brânza cu mucegai.
- Alcoolul. Sulfiţii prezenţi în alcool sunt frecvent asociaţi cu durerile de cap. De asemenea, alcoolul deshidratează organismul, un factor declanşator în plus al migrenelor de a doua zi.
- Carnea procesată. Nitriţii şi nitraţii folosiţi la conservare dilată vasele de sânge, fapt care cauzează unor persoane dureri de cap. Fiţi atenţi la parizer, cârnăciori şi şuncă!
- Alimentele reci. Unele persoane simt o durere de cap când beau lichide reci sau când mănâncă îngheţată. Nu este foarte clar de ce se întâmplă acest lucru. Poate din cauză că vasele de sânge de la nivelul gurii şi gâtului se contractă, iar receptorii de durere trimit către creier semnale confuze, interpretate ca fiind din zona capului, nu a gurii.
- Anumite fructe şi legume. Avocado, citricele, ceapa, bananele şi fasolea, cu toate că sunt foarte sănătoase, le pot declanşa migrene anumitor persoane, din cauza conţinutului de tiramină.
Alte posibile cauze ale migrenelor
- Vremea, presiunea atmosferică şi variaţiile de temperatură din această perioadă sunt o primă cauză a migrenelor.
- Apoi, peste 40% dintre persoanele care suferă de migrene citează mirosurile drept un factor declanşator.
- Pentru mulţi, foamea merge mână în mână cu durerea de cap.
- În zilele în care nu reuşeşti să te hidratezi suficient, uiţi să bei apă, apare deshidratarea şi, odată cu ea, durerea de cap. Alte simptome asociate deshidratării sunt slăbiciunea musculară şi senzaţia de oboseală.
- Statul prelungit pe scaun, într-o poziţie nepotrivită, accentuează tensiunea din spate, gât, cauzând o presiune la nivelul capului.
- O cauză mai ciudată, la care nu te-ai gândit, e coafura. Dacă prinzi părul strâns în coadă, îţi pui tot felul de agrafe şi tragi de firele de păr, rişti să te alegi cu o durere de cap.