Alimente falsificate? Iată cum le recunoşti
Ştiai că mierea, uleiul de măsline, mezelurile, lactatele şi pâinea sunt cele mai falsificate alimente? Deşi pot fi depistate prin teste de laborator, există unele indicii prin care putem recunoaşte un aliment fals de unul autentic. Găseşti mai multe detalii în „Click! Sănătate" de mai!
Mai mult şorici, mai puţină carne
Aditivii alimentari sau controversatele E-uri menţin aspectul „proaspăt" al mezelurilor cu până la de trei ori mai mult, faţă de acum zece ani.
Gustul este şi el schimbat. Celebrul salam Victoria, cu bucăţile de carne generoase, a fost dat uitării.
În locul lui consumăm mezeluri pe bază de carne dezosată mecanic cu valoare biologică scăzută (MDM).
Cu alte cuvinte, mâncăm salamuri care conţin mult şorici, zgârci, fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele şi mai puţină carne.
Proteina din carne se înlocuieşte frecvent cu proteină vegetală, de regulă soia, sau prin adaos de ingrediente şi aditivi, apă, amidon, polifosfaţi, sare, azotaţi/azotiţi, aşa cum scrie în cartea sa „Noua ordine alimentară - Şi noi ce mai mâncăm", semnată de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Sfat: Cu cât termenul de valabilitate este mai mare, cu atât produsul trebuie evitat, pentru că are mai mulţi conservanţi.
Mai citeşte în revista „Click! Sănătate“ de mai:
Secretele unei digestii uşoare: salatele
Vlad, primul copil operat în burta mamei
Lactatele se «colorează» cu făină
Produsele lactate sunt şi ele foarte uşor de falsificat.
Cel mai adesea, se extrage grăsimea din lapte şi se înlocuieşte cu untură de porc, ulei, margarină şi, uneori, cu uleiuri petroliere parafinice şi minerale.
„Laptele poate fi uşor de falsificat cu amidon şi făină de grâu, deoarece acestea nu-i modifică însuşirile senzoriale", afirmă prof. Mencinicopschi.
Bine de ştiut. Dacă laptele se poate dilua în cantităţi mari de apă şi dacă are o culoare albăstruie, este foarte posibil să fie contrafăcut.