Alimente-medicament, bune în sezonul rece
Siropul de ceapă distruge bacteriile
Ceapa este apreciată ca un „medicament"antiseptic, antiviral şi antibacterian. De aceea este bine să consumăm zilnic ceapă deoarece substanţele active conţinute, printre care vitaminele (A, B1, B2 şi C), mineralele (fier, potasiu, magneziu), zaharurile şi enzimele combat tusea cronică, virozele şi preîntâmpină apariţia cancerului pulmonar.
Siropul de ceapă tratează eficient tusea. Pentru prepararea unui sirop de ceapă aveţi nevoie de două cepe de mărime potrivită pe care le fierbeţi în 500 ml de apă. Adăugaţi două linguri cu miere şi puţină scorţişoară. Mai lăsaţi să clocotească un minut şi apoi strecuraţi băutura. Câte cinci-şase linguri de sirop pot fi adăugate în orez fiert sau în piureu de cartofi.
Usturoiul, un antibiotic foarte puternic
Usturoiul constituie o sursă importantă de compuşi sulfurici. Unul dintre aceştia este alicina, recunoscută pentru efectele antibacteriene şi antiseptice. Consumat în salate sau în amestec cu iaurt, usturoiul îşi păstrează proprietăţile terapeutice şi este accesibil şi persoanelor care nu-i suportă gustul.
Lămâile scurtează convalescenţa
Pentru a scăpa mai repede de tuse este bine să consumaţi zilnic sucul de la cinci lămâi, amestecat cu cinci linguriţe de miere. Acest tonic uşurează respiraţia şi calmează usturimile de la nivelul gâtului.
Ardeiul iute este duşmanul virusurilor
Ardeiul iute este un condiment de mare ajutor în sezonul virozelor. Conţine multe vitamine (C, B1 şi B2), este antiinflamator şi antiseptic şi de aceea te ajută să distrugi bacteriile care se localizează la nivelul gâtului şi provoacă tuse. Din aceeaşi familie, ardeiul gras este o altă sursă de importantă de vitamina C, un duşman al viruşilor. Un ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C, câtă găsiţi în patru lămâi, cu condiţia să consumaţi ardeii în stare crudă sau copţi la grătar.
Varza fiartă, emolientă
Toate soiurile de legume din familia cruciferelor - varza albă, varza de Bruxelles, conopida, broccoli- sunt o sursă importantă de vitamina A, betacaroten, acid folic, vitamina C, potasiu şi de fibre. Toate tonicele din compoziţia cruciferelor ajută organismul să ţină la distanţă virusurile şi vă întăresc imunitatea. Varza albă fiartă în amestec cu puţin ulei de măsline, consumată caldă, este hrănitoare, emolientă şi vă scapă de tuse. Puteţi consuma chiar şi trei porţii de varză pe zi.
Rodia combate virozele
Acest fruct exotic conţine o cantitate mare de minerale şi de vitamine, în special C şi din complexul B. Terapia cu suc de rodie este indicată în caz de tulburări digestive, de răceli însoţite de febră şi în caz de răni care nu se vindecă. De asemenea, efectul sucului de rodie este benefic şi în cazul afecţiunilor cardiovasculare, al tumorilor şi al cancerului. Se recomandă câte un pahar de suc pe zi, un interval de o săptămână.