Alimentele care îți repară ficatul după Sărbători! Sunt la îndemâna oricui
Ficatul este organul vital responsabil pentru îndeplinirea mai multor funcții esențiale, cum ar fi metabolismul, imunitatea, digestia, dar și eliminarea toxinelor dăunătoare. Așadar, trebuie să știi că există mai multe alimente care curăță, întineresc și detoxifiază ficatul, scrie adevărul.ro.
Anghinarea și sparanghelul ajută ficatul
Anghinarea este excelentă pentru funcționarea ficatului. Fiindcă ficatul este unul dintre organele care are rolul de a elimina toxinele din organism, orice aliment care susține această funcție hepatică este util. Anghinarea poate fi pregătită la grătar, la cuptor, pusă în plăcinte sau în salate, pe pizza ori în paste.
O legumă-vedetă pentru un organism sănătos, sparanghelul nu ajută doar la facilitarea procesului de detoxifiere, ci și în lupta împotriva îmbătrânirii și împotriva cancerului. Sparanghelul contribuie la drenajul ficatului și are un conținut destul de mare de apă, util pentru rinichi. Sparanghelul poate fi preparat la aburi, la grill, la cuptor, pus în risotto sau în tarte.
Usturoiul luptă cu bacteriile
Nelipsit din aproape orice bucătărie de la noi, usturoiul are capacitatea unică de a lupta aproape instantaneu cu bacteriile. Este util pentru că facilitează procesul de detoxifiere a colonului și a ficatului. În plus, este un bun ingredient pentru a condimenta mâncărurile în zilele de post. Usturoiul își păstrează cel mai bine calitățile când este consumat crud, însă poate fi pus și în mâncăruri gătite spre final.
Uleiul de măsline face bine ficatului
Uleiul de măsline presat la rece și organic, consumat cu moderație, este de ajutor ficatului deoarece conține lipide care elimină toxinele. Îl poți folosi în salate sau ingera o linguriță de ulei de măsline dimineața, pe stomacul gol.
Nucile trebuie consumate crude sau coapte
Nucile conțin un aminoacid numit arginină ce ajută ficatul în detoxifierea de amoniac. Nucile sunt bune și dacă ai ficatul gras. Nucile mai conțin și glutation și acizi grași omega-3. Pentru ca ele să-și facă efectul în organism, trebuie să mănânci nucile crude, naturale, sau ușor coapte. Este indicat să fie mestecate foarte bine pentru ca efectul să fie unul mai rapid.
Grapefruitul ajută ficatul
Grapefruitul este o sursă bogată de vitamină C și pectină care ajută la procesul natural de curățare a ficatului. Are un antioxidant puternic numit glutation care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și, astfel, la detoxifierea ficatului. Conține și un flavonoid care descompune grăsimea și îmbunătățește funcția hepatică. Bea un pahar de suc de grapefruit proaspăt stors și consumă, o dată pe zi, fructul întreg împreună cu micul dejun.
Turmericul, mirodenia de aur
Turmericul este mirodenia de aur care ajută la curățarea ficatului și digestie. Substanța cea mai activă din turmeric este curcuminul. Acesta ajuta la formarea unei enzime de detoxifiere a ficatului. Este, de asemenea, eficient și în regenerarea celulelor hepatice deteriorate.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.