Alimentele din soia, uşor de digerat

2 noiembrie 2015 21:11   Sănătate
Ultima actualizare:

Cu gustul şi consistenţa aproape identice cu ale cărnii, soia a câştigat din ce în ce mai mult teren în preferinţele oamenilor. Poate fi considerată un aliment complet, pentru că are o valoare nutritivă foarte ridicată şi este uşor de digerat.

Soia este un produs uscat, foarte bogat în proteine, care este folosit, de regulă, în preparate foarte asemănătoare cu mâncărurile tradiţionale cu carne, cum sunt tocăniţele, chifteluţele, sarmalele, şniţelele etc. De asemenea, din acest produs vegetal  se prepară lapte, făină, ulei, tofu etc. Soia conţine până la 40% proteine, toţi aminoacizii esenţiali (lizină, glutamină, triptofanul), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni şi lecitină. 

- Diabet. Dacă în trecut medicii recomandau diabeticilor insulino-dependenţi să consume cât mai multă carne, noile studii au arătat că, deşi nu conţine zaharuri, carnea perturbă grav metabolismul şi agravează boala diabetică. Aşadar, soia vine ca o soluţie ideală. E foarte bogată în proteine şi nu are toxicitatea produselor de origine animală.

- Previne bolile canceroase. Cercetătorii spun că persoanele care consumă 50 g de soia pe zi sunt mult mai ferite de cancer. Soia acţionează mai ales contra cancerului de prostată, a celui la sân şi uterin, contra cancerului la colon, conform www.formula-as.ro.

- Fragilitate vasculară. Soia este un real prieten al sistemului cardiovascular, fiind de ajutor şi în ischemia cardiacă, în tratarea sechelelor după accidente vasculare. În astfel de cazuri se recomandă consumul zilnic de alimente pe bază de soia, cât mai puţin procesată.

- Probleme hormonale. Germenii de soia sunt indicaţi în debutul de menopauză (bufeuri, transpiraţii nocturne). Aceştia se vor consuma zilnic, sub formă de salată, în cure de minimum 3 săptămâni.

- Osteoporoza. Laptele şi făina din soia sunt un excelent ajutor pentru stoparea procesului de pierdere a substanţei osoase. Soia are o acţiune estrogenă, estrogenul fiind hormonul care determină asimilarea calciului şi consolidarea oaselor.

- Ateroscleroza,colesterol mărit. În aceste cazuri se recomandă o cură de o lună, timp în care să fie folosit numai ulei de soia, care este foarte bogat în grăsimi nesaturate.

Preparaţi acasă lapte din soia

Din soia se pot obţine multe produse alimentare: lapte, sos, făină, macaroane, ulei, tofu, miso. Dr. Ovidiu Bojor ne învaţă cum să facem lapte din soia acasă: Se prepară din 150 g seminţe de soia îmbibate în 1 litru de apă. Se ţine la extras, la tempratura camerei, o zi şi jumătate. Se decantează lichidul “supernatant” (partea limpede de la suprafaţă) şi se filtrează. Se consumă în aceeaşi zi. Peste seminţe se mai poate pune încă o dată apă şi se repetă aceeaşi operaţie.

Mai multe