Alimentele roşii te menţin tânăr

14 mai 2012 14:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Alege pentru meniul zilnic alimente cât mai colorate ca să eviţi problemele de sănătate. Iată cum putem avea un adevărat curcubeu în farfurie!

Roşu. Roşiile, ardeii, căpşunele, zmeura, coacăzele şi cireşele conţin un antioxidant puternic, numit licopen, precum şi antocianine. În plus, conţin vitaminele A şi C. Licopenul este o substanţă ce protejează pielea de efectele arsurilor solare şi are efecte antitumorale în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, plămâni şi piele.

Galben. Bananele, lămâile, porumbul, ananasul, grepfrutul şi ardeii galbeni conţin carotenoizi, care pot reduce riscul îmbolnăvirii cu anumite forme de cancer şi pot ajuta la îmbunătăţirea strălucirii pielii. În plus, reduc riscul de a dezvolta boli de inimă şi întăresc sistemul imunitar.

Verde. Spanacul, castraveţii, broccoli, varza, fasolea verde, mazărea, merele, strugurii şi fructele kiwi sunt bogate în betacaroten, vitamina K, fier, potasiu şi calciu. Sunt importante în prevenirea orbirii, în special la persoanele în vârstă. O porţie zilnică din oricare dintre aceste alimente poate reduce riscul de a suferi un atac de cord.

Alb. Cartofii, ceapa, usturoiul, ciupercile şi conopida sunt bogate în antioxidanţi precum beta glucan, un imunostimulator extrem de eficient care ajută la întărirea capacităţii naturale de apărare a organismului. Alicina conţinută de usturoi influenţeaza tensiunea arterială, nivelul de insulină şi trigliceridele.

Mai multe