Alungă oboseala cu ciuboţica-cucului!

6 aprilie 2018 18:11   Sănătate
Ultima actualizare:

Prin lunile aprilie şi mai, dealurile şi poienile se împestriţează cu florile galbene de ciuboţica-cucului. Află din noul număr al „Click! pentru femei“ care sunt cele mai bune tratamente cu această plantă!

  • Are proprietăţi calmante. Ciuboţica-cucului are un efect liniştitor şi e recomandată persoanelor care au stări de nervozitate şi anxietate. Pentru a combate stresul şi oboseala, cel mai indicat e decoctul. Se obţine prin fierberea unei linguriţe de rădăcină mărunţită cu o ceaşcă de apă. Se lasă să dea în clocot 10 minute, apoi se ia de pe foc. Se beau 2 căni pe zi. 
  • Tratează bronşita. Ceaiul de ciuboţica-cucului ajută în tratamentul bronşitei, fiind eficientă şi în cazurile de tuberculoză. Răceala şi gripa pot fi tratate cu sirop de ciuboţica-cucului. Se taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă şi se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă o lingură de miere şi se lasă la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară şi se ia câte o linguriţă pe zi.  
  • Scade nivelul colesterolului. Bogată în vitamina C, betacaroten, potasiu şi calciu, ciuboţica-cucului are proprietăţi antioxidante ce ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge.  Prepară o infuzie de flori de ciuboţica-cucului, care se obţine dintr-o lingură de plantă la 250 ml apă fierbinte. După răcire, se strecoară, se îndulceşte şi se bea.
  • Ameliorează durerile reumatice. Ciuboţica-cucului are proprietatea de a elimina toxinele din organism, fiind un remediu bun pentru tratarea şi diminuarea durerilor reumatice. Prepară un decoct dintr-o lingură de rădăcină de plantă la 400 ml apă. Se fierbe 10 minute, după care se lasă la infuzat timp de 25 de minute şi se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi.
  • Vindecă eczemele şi rănile. Pentru a grăbi vindecarea eczemelor sau a rănilor, aplică pe zonele cu probleme cataplasme calde cu flori proaspete de ciuboţica-cucului. Acestea au acţiune calmantă, cicatrizantă şi hemostatică.
Mai multe