Aluniţele, la ce să fim atenţi

5 septembrie 2016 10:38   Sănătate
Ultima actualizare:

Cunoscute în termeni medicali drept nevi, aluniţele pot fi un adevărat pericol pentru sănătate, căci pot deveni canceroase. De aceea, trebuie să le monitorizăm cu atenţie, mai ales dacă avem pe corp mai mult de 50.

Putem avea aluniţele din copilărie sau le putem dobândi la maturitate, cele mai multe dintre ele până la vârsta de 40 de ani. În mod normal, o persoană are între 10 şi 40 de aluniţe. Diametrul unei aluniţe care nu reprezintă un pericol pentru sănătate este mai mic de 6 milimetri.

Când pot fi suspecte

Orice schimbare în aspectul aluniţei, de la formă până la dimensiune şi culoare ar trebui să te trimită la medic. Astfel, dacă observi că un nev a crescut în diametru, iar pielea de pe suprafaţa ei a devenit mai uscată, este semn de îngrijorare. Şi mâncărimile prezente în zona unde se află o aluniţă pot fi un semnal de alarmă, la fel ca şi sângerările din jurul ei.

Identificarea unei alunite periculoase se pot face urmarind criteriile ABCDE, un ghid elaborat de specialişti.

A- asimetrie: aluniţa nu are un aspect simetric

B- border (contur): are margini neregulate, crestate

C- culoare: aluniţa are mai multe nuanţe, pigmentarea este diferită. În afară de culoarea maro, specific, pot apărea nuanţe de mov, negru, albastru, roz

D- diametrul: mai mare de 6 mm

E- evoluţie: aluniţa se măreşte, într-un interval scurt, sângerează sau este dureroasă la atingere

Află pe clicksanatate.ro care semnele de melanom şi cum poţi preveni cancerul de piele!

Când nu trebuie să foloseşti uleiul de cocos

Leacuri fel de fel cu trandafiri

Mai multe