Analize vitale pentru sănătatea stomacului
Sănătatea stomacului, a esofagului şi a duodenului, poate fi aflată cu ajutorul mai multor investigaţii digestive, precum endoscopia şi tranzitul baritat. Acestea nu fac parte din categoria analizelor de rutină, ci le poţi face numai la indicaţia medicului.
Endoscopia digestivă
Este o metodă de examinare a esofagului, stomacului şi duodenului, indicată dacă ai simptome precum vărsături persistente, mai ales dacă sunt cu sânge sau dacă ai dificultăţi la înghiţire, senzaţia de arsură în capul pieptului. Endoscopia se efectuează sub anestezie locală sau generală, cu ajutorul endoscopului, un instrument flexibil, subţire, prevăzut la capăt cu o cameră video şi cu o sursă de lumină. Cu ajutorul camerei, imaginile de la nivelul zonelor explorate (esofag, stomac, duoden) sunt proiectate pe un monitor şi analizate de medic. Dacă există leziuni sau dacă ai trimitere pentru depistarea infecţiei cu Helicobacter pylori, medicul va lua şi o probă de ţesut pentru biopsie. După investigaţie, e posibil să rămâi în unitatea medicală circa o oră, pentru a-ţi fi monitorizată starea de sănătate. Preţul analizei variază între 110 şi 300 lei. Persoanele asigurate pot face endoscopia gratuit pe baza trimiterii de la medicul de familie.
Tranzitul baritat
Analiza e recomandată pentru investigarea esofagului, stomacului, duodenului şi intestinului subţire. Se poate realiza în două moduri: persoanei supuse investigaţiei fie i se dă să bea un amestec pe bază de bariu dintr- o singură repriză, fie i se introduce pasta respectivă, prin nară, în duoden. Analiza se face numai de către persoanele care nu au mâncat, nu au consumat lichide şi nu au fumat cu opt ore înainte de examinare. Costă între 120 şi 200 de lei.
Teste pentru Helicobacter
H. pylori infectează mucoasa stomacului şi pe cea a duodenului, fiind responsabilă pentru aproape 80% din ulcerele gastrice şi 90% din cele de ulcer duodenal. Cel mai uşor mod de a depista această bacterie este testarea prezenţei antigenului în scaun. Constă în identificarea bacteriei în materiile fecale. Într-un recipient se pune o porţiune din materia fecală, care trebuie dusă la laborator în cel mult două ore de la recoltare. Costă între 30 şi 50 de lei.
Citiţi mâine despre testele pentru vedere