Apa minerală chiar balonează? 5 mituri despre hidratare
Tania Fântână, nutriționist dietetician și nutriționist sportiv, demontează, pentru Thriveglobal.ro, cele mai populare mituri legate de hidratare.
Hidratarea este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru. Ca orice lucru cu miză reală însă, hidratarea corectă a dat naștere la convingeri mai mult sau mai puțin corecte. Asta demonstrează cât de confortabil ne simțim când avem rețete fixe pentru a ne acoperi nevoile de bază, însă și cât este de simplu să cădem în capcane.
Iată cât adevăr conțin cele mai populare mituri legate de hidratare.
Trebuie să bei doi litri de apă pe zi
Necesarul de apă se calculează individual, în funcție de numărul total de kilograme, de efortul fizic depus, de temperatura ambientală și de alimentația persoanei respective. Dacă o persoană mănâncă, zilnic, kefir dimineața sau la gustări, dacă la prânz consumă supă sau ciorbă, nu-i lipsesc legumele și fructele din alimentație, bea 1-2 căni de ceai pe zi, evident că nu mai are nevoie de atât de multă apă băută cu sticla.
La modul general, dacă vrem să aflăm câtă apă e recomandabil să bem, putem să înmulțim greutatea totală cu 30 (ml) și să aflăm, astfel, o valoare teoretică, recomandabilă, dar e obligatoriu să ținem cont și de factorii subiectivi de mai sus.
Poți înlocui apa cu sucuri naturale din fructe
Dacă scopul este câștigarea rapidă a unor kilograme în plus, această înlocuire va funcționa perfect. Sucurile din fructe, naturale sau nu, conțin zahăr (fructoză) sau chiar zahăr obișnuit, adăugat de producători. Asta înseamnă că au conținut energetic. Calorii, mai pe șleau. Din moment ce trebuie să bem multe căni de apă/sucuri pe zi, strângem sute de calorii inutile. Calorii pe care noi nu le luăm în calcul atunci când ne alcătuim mesele. Ce bem din pahar și nu mâncăm cu furculița, creierul nu consideră că e mâncare, ci apă. În zilele noastre, când oricum mâncăm mai mult decât avem nevoie, nu ne mai permitem să ne luăm calorii și din banalul gest de a bea apă.
Există sute de alimente care balonează, mai puțin apa minerală. Dacă avem acest disconfort, vă asigur că trebuie să ne uităm mai degrabă în farfurie decât la sticla de apă. Cantitatea de apă minerală recomandată pe zi este de două căni. N-am întâlnit pe cineva, până acum, care să se plângă de acest aspect. Mă refer la persoanele care au deja obiceiuri sănătoase de mâncat și ordinea făcută în frigider.
Dimineața, e bine să bei un pahar mare de apă
Apa băută dimineața ajută la hidratare, având în vedere că nu am băut nimic toată noaptea. Mai stimulează digestia și cam atât. Expresii precum “vindecă și curăță” sunt mult exagerate. Ar putea fi adevărate dacă am continua cu obiceiurile sănătoase pe tot parcursul zilei, însă doar acest gest izolat nu compensează nimic cu adevărat. Un pahar de apă dimineață, doi covrigi ca masă de prânz, un pachet de țigări fumat, o sticlă de băutură carbogazoasă și niște pizza seara n-or să ne ducă în Raiul Mâncatului Sănătos, ci poate un pic mai repede la baie, la primele ore ale dimineții. Cam atât.
Cafeaua deshidratează
Parțial adevărat. Ca să fie total adevărat, aș reformula, însă, așa: cafeaua și alcoolul deshidratează în cazul în care nu consumăm îndeajuns de multe lichide sau apă. O cană sau două de cafea nu deshidratează o persoană cu un nivel bun de hidratare! Obiceiul de a avea lângă fiecare ceașcă de cafea și o cană de apă este unul care susține un nivel bun de hidratare pe parcursul zilei. Persoanele care nu consumă apă la un nivel satisfăcător necesităților corpului au un nivel slab de hidratare, indiferent dacă beau cafea sau nu. Deci nu cafeaua este problema aici, ci consumul insuficient de apă.
Citește despre alte 6 mituri legate de hidratare pe Thriveglobal.ro.