Apa şi vitaminele ne menţin tineri
Care sunt secretele unei vieţi lungi, sănătoase şi active? Aceasta este întrebarea la care ne ajută să răspundem dr. Ovidiu Bojor (90 de ani), unul din cei mai mari specialişti români în tratamente pe bază de plante.
• Importanţa vitaminelor. Acestea au un rol important în alimentaţie atât pentru creştere şi dezvoltare, cât şi pentru menţinerea stării de sănătate a organismului. Lipsa lor provoacă tulburări metabolice grave, ducând la apariţia unor boli carenţiale denumite hipovitaminoze. Majoritatea vitaminelor sunt sintetizate de plante şi numai în mică măsură de organismul animal.• Activitatea enzimatică. Din punct de vedere structural, enzimele sunt macromolecule de natură proteică. Atât biosinteza cât şi degradarea substanţelor din organismul uman ar fi imposibile fără activitatea enzimatică. Toate seminţele în stare germinativă conţin enzime, dar acestea se găsesc şi în plantule, în frunzele tinere, în fructe şi diferite legume.• Apa - miracolul vieţii. Apa este principala componentă a tuturor structurilor biologice, îndeplinind, datorită proprietăţilor ei specifice, numeroase şi variate roluri. Aportul de apă trebuie respectat şi împlinit cu stricteţe. În caz contrar, se produc modificări ale echilibrului hidric, iar variaţia lui cu numai 1-2% conduce, în mod inevitabil, la boli grave sau chiar la moarte.• Sarea pură şi sarea grunjoasă. Cu cât sarea de bucătărie este mai pură, deci cu cât este mai concentrată în clorură de sodiu, cu atât este mai dăunătoare organismului uman. Sarea pură, pentru a-şi reconstitui formula originară, îşi întregeşte elementele structurii de bază cu ajutorul altor săruri din organism. De aceea, recomandăm în alimentaţie sarea gemă, sarea brută de mină sau aşa-zisa sare grunjoasă sau sarea rezultată din desalinizarea apei de mare, care cuprind, pe lângă clorura de sodiu, şi magneziu, fosfor, litiu, mangan, fier, iod, elemente absolut necesare organismului.