Ardeiul, plin de vitamina C

14 august 2012 13:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Galben, verde sau roşu, ardeiul este una dintre legumele de sezon cu un conţinut bogat în săruri, vitamine şi alcaloizi şi cu efecte benefice asupra organismului uman. Iată câteva motive să-l consumaţi crud, în salate sau simplu.

Întârzie îmbătrânirea

Ardeiul a fost trecut pe lista alimentelor care întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, în special datorită carotenului şi a vitaminelor C şi E. Aceste elemente au capacităţi antioxidante, deci împiedică îmbătrânirea prematură a celulelor şi ţesuturilor.

Combate stresul

Ardeiul roşu conţine vitamine din grupa B-urilor şi, după cum bine se ştie, aceste vitamine joacă un rol important în activitatea sistemului nervos, combat stresul şi surmenajul psihic, stimulează capacităţile cognitive.

Calmează crampele abdominale

Sucul proaspat de ardei, în combinaţie cu sucul de morcovi, este de mare ajutor persoanelor care suferă de crampe sau colici intestinali.

E plin de vitamina C

Datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale, ardeiul gras este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra organismului uman. 200 de grame de googşar acoperă necesarul zilnic de vitamina C, atât de necesară pentru o imunitate de fier.

Previne cancerul

Ardeiul roşu este unul dintre puţinele alimente care conţin licopen, o substanţă cu efecte antitumorale în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, plămâni şi piele, în cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.

Gogoşarul combate lipsa de calciu

Sursă importantă de substanţe nutritive esenţiale, gogoşarii se remarcă prin conţinutul de vitamina C , vitamina A şi de minerale precum potasiul fosforul şi calciul, atât de importante pentru organism. Carenţele în asimilarea calciului pot fi corectate prin consumarea sucului de gogoşari în amestec cu suc de ardei graşi, în cure de câte o săptămână.

Ardeiul galben, bun pentru ochi

Legumele de culoare galbenă şi portocalie conţin substanţe antioxidante, precum vitamina C, caroteni şi flavonoide. Consumat zilnic, ardeiul galben sau portocaliu reduce riscul apariţiei cancerului. Mai mult, ardeiul galben, roşia previne apariţia bolilor cardio-vasculare şi a problemelor legate de vedere. Nutriţioniştii spun că mâncate regulat, legumele galbene întăresc sistemul imunitar.

Mai multe