Armurariul protejează ficatul

8 septembrie 2014 21:18   Sănătate
Ultima actualizare:

Dintre varietăţile de ciulini, una le întrece pe toate celelalte în popularitate şi în virtuţi terapeutice. Dr. Ovidiu Bojor ne spune ce putem trata cu armurariul (Silybum marianum).

Datorită compoziţiei sale chimice specifice, armurariul prezintă un spectru larg de acţiuni farmacologice: astringentă, colagogă (favorizează eliminarea secreţiilor biliare din veziculă), diaforetică (favorizează transpiraţia), diuretică, emetică (acţiune vomitivă), emenagogă (favorizează declanşarea ciclului menstrual), hepatică, stimulantă (proprietatea de a excita diferite secreţii), stomahică (favorizează digestia prin stimularea secreţiei sucurilor gastrointestinale), tonică, tonic-cardiacă, antitumorală. Proprietatea hepatoprotectoare îl recomandă în hepatita acută şi cronică, hepatita alcoolică, ciroza hepatică compensată, insuficienţa hepatică şi chiar în cancerul de ficat.

Preparatele din armurariu determină şi accelerează procesele de dezintoxicare a organismului. Efecte benefice prezintă armurariul şi în dispepsii, stimulând digestia; în febrele intermitente (datorită proprietăţii diaforetice); în insuficienţa renală (fiind un bun diuretic); în hipotensiune; în afecţiuni ale sistemului nervos (migrene); în tratamentul „Candida albicans”.

Infuzia de armurariu

Se prepară din o linguriţă seminţe de armurariu, măcinate, la o cană de apă. Se beau două căni pe zi: prima înainte de micul dejun, stându-se culcat pe partea dreaptă 20 de minute. A doua cană se bea în două rânduri: ½ cană după masa de prânz şi ½ cană după cină. Cura durează două săptămâni. Se poate relua după alte două săptămâni. Seminţele se macină pentru maximum 24 ore şi se păstrează în frigider. După acest termen, devin, din cauza oxidării, hepatotoxice.

Mai multe